3min

Tags in dit artikel

, ,

Inleiding

Van Asus ontving Techzine het eerste FM1-moederbord dat we van een review zullen voorzien. De FM1-socket is (vooralsnog) speciaal bedoeld voor de Llano-processoren die onlangs geïntroduceerd werden. Voor een review van het voorlopige topmodel van deze serie kan je terecht bij de review van de AMD A8-3850 Llano.



Om even kort uit te wijden wat er nieuw is dankzij de komst van Llano; er wordt een processor geïntroduceerd die AMD door het leven laat gaan als een APU ofwel een Accelerated Processing Unit. Een APU heeft als kenmerk dat deze zowel taken van een CPU als een GPU op zich kan nemen. Uit onze review kwam naar voren dat Llano voornamelijk goed presteert op grafisch gebied. Op rekencapaciteit loopt AMD ver achter op Intel.

A75 Chipset

AMD verzorgt zelf de chipsets van de FM1-moederborden en heeft twee verschillende sets samengesteld. De A75-chipset is de duurste variant, maar qua features ontlopen de twee sets elkaar maar bijzonder weinig. Het enige noemenswaardige verschil is namelijk dat eigenaren van een bord met een A75-set de beschikking krijgen over vier USB 3.0-poorten, terwijl A55-bezitters het zonder deze poorten moeten stellen. In ruil daarvoor krijgen zij wel vier extra USB 2.0-poorten.

De reden dat de sets slechts weinig van elkaar verschillen is eenvoudig: de meeste componenten zitten in de Llano-processoren verwerkt.

Prijs

Voor een prijs van ongeveer 100 euro verwisselt de Asus F1A75-M Pro van eigenaar.

Specificaties

Specificaties


Model
Merk/Fabrikant Asus
Type F1A75-M Pro
Processorondersteuning
CPU socket AMD FM1
Processortype AMD Llano
Chip(set) AMD A75
Geheugen
Sloten 4 x 240-pins
Type DDR3 op 1866 MHz
Maximale capaciteit 64 GB
Channel-ondersteuning Dual-channel
Uitbreidingssloten
PCI Express 2.0 x16 2
PCI Express 2.0 x1 1
PCI 1
Opslagapparaten
SATA2-connectors
SATA3-connectors 6
E-SATA-connectors
RAID RAID 0, RAID 1, RAID 10
IDE
Video
Onboard Ja, via processor
Output VGA, DVI-D, HDMI
Audio
Audio 6-poorts jack plug, SPDIF Optisch
Kanalen 7.1
Onboard LAN
LAN-aansluitingen 1
Snelheid 10 /100 /1000
I/O-aansluitingen
PS/2 1x PS/2 voor toetsenbord of muis
USB 2.0 2
USB 3.0 4
Firewire (1394a)
Interne Aansluitingen
Onboard USB 8 x USB 2.0 (verdeeld over 4 hubs)
2 x USB 3.0 (verdeeld over 1 hub)
Firewire (1394a)
Fan-connectors 4 (1 CPU, 1 voeding, 2 kast)
Fysieke specs
Type ATX
Afmetingen 24.4 cm x 24.4 cm




Verpakking

De F1A75-M Pro wordt door Asus geleverd in een zwarte door met een aantal gifgroene graphics erop. Op de doos zien we natuurlijk de belangrijkste eigenschappen van het bord terug. Zo wordt duidelijk dat er bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van UEFI Bios, USB 3.0 en een AMD A75-chipset.

In de doos zelf vinden we in de eerste plaats natuurlijk het moederbord terug. Het uiterlijk van het moederbord bespreken we op de volgende pagina. Verder heeft Asus een handleiding en softwaredisc in de verpakking gestoken, naast een I/O-backpanel en twee SATA-kabels. Het backpanel is voorzien van een dikke laag schuim waardoor deze net wat veiliger is voor de vingers. Zie hiervoor ook de fotogalerij.

Het enige dat misschien gemist wordt is een paneeltje voor in de systeemkast voor een aantal extra USB-poorten.