Verpakking & uiterlijk

Verpakking

Een mooie laptop moet in een mooie verpakking geleverd worden, zo denkt men bij Dell en wie is hier nou op tegen? De XPS 15z wordt geleverd in een uit de kluiten gewassen doos waarop vier 15z’s staan afgebeeld, welke twee bij twee haaks op elkaar staan en zo een kruis vormen.Als we deze grote doos openen, ligt er tot onze verbazing nóg een doos in de verpakking met dezelfde afbeelding erop, maar dan een stuk kleiner. Als we deze kleinere doos uit de andere doos halen en openen, komt de laptop tevoorschijn. Dell levert de 15z in combinatie met een flink aantal boekjes, een herstelschijfje en natuurlijk ook een acculader. We hadden eigenlijk meer verwacht dan dit, maar komt simpelweg omdat de doos zo groot was.

Uiterlijk

Enigszins teleurgesteld door de weinige accessoires die Dell levert bij de 15z, gaan we echter verder. Misschien is het ook wel onze laatste teleurstelling in deze review, want de verwachtingen zijn nog steeds hooggespannen.

Hoewel de laptop vrij dun is, is deze niet dunner dan bijvoorbeeld een MacBook Pro, het scheelt echter ook werkelijk maar een haartje. Daarnaast is de XPS 15z ook zeker niet licht te noemen, het gewicht van net geen 3 kilo zal je ook zeker niet in de koude kleren gaan zitten.

Als we de laptop eens goed bekijken, zien we direct aardig wat gelijkenissen met Apple’s MacBook Pro. De materialen lijken overeen te komen en ook het model zelf heeft wel wat van elkaar weg. Gezien het succes van Apple op deze markt is het natuurlijk ook niet erg raar dat Dell met een schuin oog naar de producten uit Cupertino kijkt. Een rechtszaak zal er echter niet snel komen, want Dell heeft genoeg inspiratie gevonden om het ontwerp een eigen draai te geven.

De bovenkant is zeer plat en huisvest alleen het bekende logo van de computerfabrikant. Aan de ene zijkant van de laptop vinden we van links naar rechts een HDMI-poort, daarnaast een Mini-DisplayPort, vervolgens een eSata-poort die dubbelt als een USB 2.0-poort, daarnaast zitten ook twee USB 3.0-poorten, een SD-kaartlezer en vijf indicatoren plus een knop om de acculading aan te kunnen geven. Natuurlijk is de vergelijking met Apple’s MacBook-producten ook hier snel gemaakt. Apple plaatst al jarenlang een Mini-DisplayPort in haar MacBooks en de accuspanning-indicatoren zijn zelfs nog veel ouder.

Aan de rechter zijkant van de 15z heeft Dell twee jack-plugs geplaatst, alsook een DVD-lezer. Voor het geld dat een 15z kost hadden we wel een beetje op een Blu-ray-speler zitten hopen, maar helaas. Aan de achterkant zit een LAN-poort, aan de voorkant heeft Dell geen aansluitingen en dergelijke geplaatst.

Als de 15z opengeklapt is, is het eerste wat opvalt het scherm. Het gaat om een spiegelend scherm met een diagonaal van 15,6 inch. Het scherm is in staat om Full HD-beelden weer te geven. Overigens krijgt de XPS 15z standaard niet dit scherm, men moet hier een meerprijs voor neerleggen. Gezien wij van Dell echter wel het Full HD-scherm krijgen, gaan we uit van deze set-up. Onder het scherm vinden we een logo van Dell, boven het scherm zit een webcam, geflankeerd door een indicatorlichtje en een lichtsensor.

Het onderste gedeelte van de XPS 15z wordt uiteraard voor het grootste deel beslagen door het toetsenbord. Toch is het toetsenbord niet zo groot als dat we hadden gewild, want er is geen nummeriek gedeelte terug te vinden, terwijl er wel ruimte voor was geweest, mits de speakers op een andere positie zouden worden geplaatst. Het toetsenbord bestaat uit toetsen die enigszins ovaal zijn, wat we nog nooit eerder gezien hadden. Ook het toetsenbord vertoont gelijkenissen met dat van een MacBook, maar dat is tegenwoordig niks nieuws meer. Het toetsenbord is overigens ook voorzien van verlichting (backlight).

Onder het toetsenbord vinden we een breed trackpad met daaronder twee knoppen voor de linker- en rechtermuisknop. Het touchpad is ook in staat om multitouch-commando’s te ontvangen.

Een leuk detail is dat Dell de statusindicator van de laptop heeft verwerkt in het scharnier-mechanisme van de 15z. Eén van de inkepingen van de laptop is voorzien van een ledje dan gaat knipperen wanneer het systeem in standby is geplaatst. Zeer subtiel.

Innerlijk

Vaak nemen we even een kijkje in de ingewanden van een laptop. In dit geval bleek dat echter nogal lastig te gaan, na het verwijderen van alle schroeven wilde de 15z nog steeds niet open gaan. We hebben inmiddels uitgevonden dat er een speciale methode is om de laptop open te maken. Gebruiksvriendelijk is het niet, maar Dell blieft liever geen pottenkijkers, zo lijkt het. Even extra geheugen inprikken of een harde schijf vervangen is nog niet zo makkelijk en dat is jammer.