2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Gebruikservaring

Trackpad

Het trackpad van de 15z is het meest opvallende onderdeel van de laptop gedurende het gebruik van het systeem. We merkten eerder al op dat dit onderdeel in staat is om multitouch-commando’s te begrijpen. Op zich niet speciaal, want dergelijke laptops hebben we al regelmatig langs zien komen. Wat er uniek aan dit trackpad is, is dat het voor het eerst (afgezien van de MacBooks) ook echt goed werkt. Daarnaast gaat dit trackpad ook verder dan commando’s met twee vingers.



Het scrollen, knijpen en strekken met twee vingers hebben we al regelmatig gezien bij laptops. De 15z begrijpt echter ook wat men wil als er drie of vier vingers worden gebruikt. Zo is het mogelijk om met drie vingers van rechts naar links te vegen om een pagina terug te gaan in je browser. Door vier vingers van boven naar beneden te slepen verbergt Windows alle schermen. Nogmaals dezelfde actie laat alle schermen weer tevoorschijn komen. Door met vier vingers naar boven te vegen komt de Alt-Tab-taakwisselaar te voorschijn.

Hoewel het trackpad goed werkt, voelt het allemaal nog niet zo lekker aan als dat het is op een MacBook met een Magic Trackpad. Desalniettemin kunnen we wel stellen dat Dell alsnog goed werk heeft afgeleverd, want tot nog toe is dit de beste kloon die we tot nog toe zagen van Apple’s Magic Trackpad.



Toetsenbord

Het toetsenbord is -zoals al opgemerkt- wat apart gevormd. De toetsen hebben een ovale vorm en dat hebben we nog nooit eerder gezien bij een laptop. Waarom Dell hiervoor heeft gekozen is onduidelijk, maar het levert geen nadelen, noch voordelen op, zo blijkt als we een stukje tekst getypt hebben.

Scherm

Hoewel het scherm een diagonaal van ‘maar’ 15,6 inch heeft, is de resolutie wel in te stellen tot maximaal 1920×1080, wat natuurlijk wel lekker is. Het scherm oogt zeer diep en de kleuren worden goed weergegeven. Natuurlijk is het scherm wel spiegelend, dus niet in elke ruimte even goed zichtbaar. Daar heeft echter vrijwel elke laptop last van tegenwoordig, het is een ‘designkeuze’.



Dankzij de lichtsensor die Dell naast de webcam heeft geplaatst kan het scherm de verlichting aanpassen, zodat je niet wordt verblind in een donkere omgeving, terwijl alles tevens zichtbaar blijft in een (te) goed verlichte ruimte.

Extra software

Dell heeft een stukje software op de desktop geplaatst, genaamd Dell Stage. Dit is een soort horizontale balk waarmee verschillende programma’s en snelkoppeling aangeroepen kunnen worden. De balk oogt wel mooi, maar is zó groot dat het wat bemoeierig overkomt. Het zal ons weinig verbazen als de gemiddelde gebruiker deze balk binnen de kortste keren uit zal schakelen. Dat is gelukkig niet al te moeilijk.