Bouwkwaliteit & Gebruik

Bouwkwaliteit


Het verleden heeft ons geleerd dat de bouwkwaliteit van Dell producten over het algemeen dik in orde is. Dikwijls zijn de puntjes die niet in orde zijn maar kleine dingen die nog te overzien zijn en geen reden om het product niet aan te schaffen. Zo ook is dit bij de 14z. Wanneer je de laptop in handen hebt merk je dat de laptop gewoon erg goed in elkaar zit en zeer stevig aanvoelt. Dell gebruikte voor de 14z vooral metale grondstroffen en hierdoor kan de 14z wel tegen een stootje.

Als we de laptop inspecteren op uiterlijke gebreken kunnen we eigenlijk nergens een rare kier of er spelling vinden.Er is eigenlijk maar één ding waar we bouwtechnisch iets op hebben aan te merken, het eerste is het scherm. Ondanks dat deze erg dun (3 a 4 mm), mooi en zeker goede prestaties levert, is deze wel wat vatbaarder voor beschadigingen. Wanneer je maar iets druk uitoefent op de achterzijde van het scherm zie je dit direct terug in het beeldscherm. Ondanks dat dit geen probleem hoeft te zijn of zich vaak voor zal doen, is het scherm niet echt geschikt voor de lompe gebruiker of iemand die van zichzelf weet dat zijn apparatuur altijd veel te lijden heeft. Kort samengevat het scherm is alles behalve hufterproof.

Gebruik


Na een paar dagen de 14z in gebruik te hebben gehad kunnen we niets anders concluderen dan dat de 14z een laptop is zoals laptops bedoelt zijn. De laptop is lekker compact, levert goede prestaties en heeft een goede accuduur. Met zijn 14 inch is de laptop uiterst compact en weegt hij daarnaast een zeer mooie twee kilo. Wat betreft omvang en gewicht komt de 14z dus helemaal tot zijn recht als laptop.Een belangrijk punt waar kritisch naar mag gekeken worden is de accuduur va de laptop. In de 14z vinden we een acht cells batterij, hierdoor levert de batterij standaard al iets meer prestaties dan de gemiddelde laptop met een zes cells batterij. Dit merk je ook direct terug wanneer je de laptop gebruikt zonder dat hij aangesloten is op het netsnoer. Wanneer je de laptop gebruikt voor wat internet, tekstverwerking en wat muziek zal je het makkelijk een uur of vier uithouden met de 14z.

Wat wij persoonlijk jammer vinden is de keuze van de videokaart in deze 14z. Dell kiest voor de NVIDIA GeForce GT 520M, op het eerste oog weinig mis mee, maar als we kijken naar de prestaties dan is die maar een tikkeltje beter dan de in de Intel processoren gebakken Intel HD 3000 chip. We hadden graag gezien dat Dell had gekozen voor een videokaart die nog een stuk beter was geweest dan de GT 520M, waardoor gaming tot op zekere hoogte ook mogelijk was geworden op de 14z of dat Dell de aparte videokaart achterwege had gelaten, wat zorgt voor een lagere prijs.Verder valt er eigenlijk nauwelijks iets op te merken aan de Dell 14z. Zo typt het toetsenbord bijvoorbeeld erg lekker, is deze mooi verlicht met ledjes en is het geheel netjes afgewerkt waardoor er nauwelijks vuil onder de toetsen terecht zal kunnen komen. Daarnaast zijn alle multimedia aansluitingen netjes weggewerkt en klopt verder alles alles wel aan de 14z van Dell.