3min

Inleiding

Zoals inmiddels bij velen bekend zal zijn, is Nokia een intensieve samenwerking met Microsoft aangegaan in februari 2011. Het resultaat van deze samenwerking is de Lumia-reeks. De Lumia-reeks bestaat uit smartphones welke voorzien zijn van Windows Phone. Deze samenwerking is behalve intensief, ook zeer exclusief. Nokia is inmiddels gestopt met het maken van high-end smartphones met andere mobiele besturingssystemen en richt zich enkel nog op Windows Phone van Microsoft.

Deze samenwerking resulteerde tot op heden onder andere in de Lumia 900, Lumia 800, Lumia 710 en Lumia 610. Al deze smartphones zijn uitgerust met Windows Phone 7.5 en zullen in de eerste helft van 2013 worden bijgewerkt naar Windows Phone 7.8. Dat zal hoogstwaarschijnlijk ook de laatste update zijn. Dat is ook meteen het minpunt aan eerder genoemde toestellen, want de nieuwste versie van Windows Phone, namelijk Windows Phone 8, zal niet op deze toestellen beschikbaar komen. Daarvoor dient men een nieuw toestel te kopen, alle oude Windows Phone-toestellen zijn ongeschikt voor de nieuwste versie.

De nieuwe toestellen met Windows Phone 8, die Nokia in elk geval op de Nederlandse markt gaat brengen, zijn de Nokia Lumia 920, de Lumia 820 en de Lumia 620. Eerstgenoemde is door Techzine al uitgebreid getest en gereviewed, de laatste wordt pas ergens in februari verwacht, wat overblijft is het toestel dat in deze recensie centraal staat, de Nokia Lumia 820.

De Nokia Lumia 820 is de middenklasser uit de Lumia-reeks van 2013. De Lumia 920 is het absolute high-end model, dan volgt de Lumia 820 en het instapmodel is de Lumia 620. Waarschijnlijk zal Nokia ook nog wel een Lumia 720 in petto hebben, maar hierover is nog niets bekend, behalve wat geruchten.

Het ligt voor de hand dat de Nokia Lumia 820 wat minder krachtig is dan zijn grote broer, maar de verschillen blijken veel kleiner dan je in eerste instantie zou verwachten. Zo is de Lumia 820 voorzien van een 4,3 inch AMOLED-scherm, 8GB aan opslagcapaciteit maar dit is uitbreidbaar middels een micro SD-kaartje van maximaal 64GB. De smartphone wordt net als zijn grote broer aangedreven door een dual-core Qualcomm Snapdragon S4-processor met een kloksnelheid van 1,5 GHz en beschikt daarnaast over 1GB aan RAM-geheugen.


Het grote verschil tussen de Lumia 820 en de Lumia 920 zit dus niet in de processor of het werkgeheugen, maar in de opslagcapaciteit, de schermgrootte en de batterijduur. Dit zijn echter verschillen waar in onze optiek prima mee te leven valt, aangezien de opslagcapaciteit nog is uit te breiden, 4,3 inch een prima formaat is voor een smartphone en de batterijduur kan door het kleinere scherm nog best wel meevallen, maar dat gaan we uiteraard met behulp van een benchmark controleren en vergelijken.

Het andere grote verschil tussen Nokia Lumia 820 en zijn grote broer is de prijs. De Lumia 820 heeft namelijk een adviesprijs van 499 euro, in plaats van 599 euro. In de prijsvergelijker van Techzine is de Lumia 820 op dit moment zelfs al te vinden voor 460 euro.