3min

Inleiding

Apple heeft de afgelopen jaren aardig wat succes gekend met de MacBook Air. Toen het apparaat in 2008 werd aangekondigd was het al direct een groot succes. Nog weinig andere fabrikanten wisten zo’n dunne laptop te creëren. Het probleem zat hem bij deze MacBook’s echter in de snelheid, want de processor was niet om over naar huis te schrijven. Vanaf 2010 werd er naast een model met een scherm van 13 inch ook een 11 inch-variant geïntroduceerd. In de tussentijd ontwierp Apple de behuizing van de grond af aan opnieuw, wat het uiterlijk van het systeem ten goede kwam.

In 2011 maakte Apple pas echt korte metten met de trage processor door een Sandy Bridge-processor in de behuizing van de MacBook Air te verwerken. Nu zijn we in 2012 aanbeland bij al weer de vijfde verversing van de reeks.


De nieuwste MacBook Air’s zijn voorzien van Intel’s meest recente processorserie, bekend onder de noemer Ivy Bridge. Alle MacBook Air’s zijn tegenwoordig voorzien van een Intel Core i5-processor. De processor in de variant van 11 inch doet zijn werk op 1,7 GHz. Het grote broertje bevat een iets snellere processor, die draait namelijk op 1,8 GHz. Een andere wijziging is dat de webcam is opgewaardeerd naar een 720p-camera, waardoor het nu mogelijk is om in HD te videobellen naar iOS- en OS X-gebruikers.

Beide versies komen individueel in twee varianten, waarbij variatie is aangebracht in de schijfruimte. De 11 inch MacBook Air is verkrijgbaar met 64 of 128 GB aan opslagruimte. De 13 inch MacBook Air kent een variant met 128 of 256 GB aan schijfruimte.

Bij aankoop op de website van Apple kan er indien gewenst nog gekozen worden voor een snellere processor of een verdubbeling van het geheugen of een flinke upgrade van de schijfruimte. Zo kan de 11 inch MacBook Air worden voorzien van een processor met een kloksnelheid van 2,0 GHz en een turbo van 3,2 GHz. Het werkgeheugen bedraagt maximaal 8 GB en de opslagruimte 512 GB. Dat geintje kost dan wel 2.229 euro in plaats van 1.049 euro.

Ook de 13 inch MacBook Air kan van aanzienlijke upgrades worden voorzien. De processorupgrade is dezelfde als bij de 11 inch-variant en het geheugen en de schijfruimte kunnen worden uitgebreid naar respectievelijk 8 en 512 GB. Ook hier vraagt Apple natuurlijk meer geld, de prijs stijgt met deze uitbreidingen naar 2.299 euro in plaats van 1.249 euro voor het goedkoopste model.


Techzine ontving van Apple twee MacBook Air’s (MD224N/A en MD231N/A). Het gaat om de 11- en 13 inch MacBook Air’s. Qua processorsnelheid houden we het bij de standaardsnelheden van respectievelijk 1,7 en 1,8 GHz en ook het werkgeheugen blijft bij de 4 GB die Apple normaliter meelevert. Qua schijfruimte zijn deze systemen gelijk aan elkaar, beide laptops zijn voorzien van 128 GB opslagruimte. In onze prijsvergelijker zijn deze MacBook’s voor 1.049 euro en 1.149 euro terug te vinden. In de online Apple Store betaal je 1.149 of 1.249 euro voor de apparaten.