3min Devices

Review: Apple MacBook Air 13 inch (2013)

Introductie

Apple kondigde al enige tijd terug een nieuwe reeks MacBook Air’s aan. De grootste vernieuwing was intern te vinden, namelijk de komst van Intel’s nagelnieuwe Haswell-processors. Deze serie processors werd rond dezelfde tijd aangekondigd en moet in het geval van de ultrabook-chips voornamelijk verbeteringen bieden op het vlak van grafische toepassingen en ook accuduur, dankzij een lager energieverbruik.

Wat betreft systeemprestaties wordt er ditmaal wat minder vooruitgang geboekt, maar desalniettemin was er genoeg reden voor Apple om met de MacBook Air gelijk over te stappen op deze nieuwe processorreeks. De MacBook Pro heeft op dit moment nog geen update gekregen.

Ook heeft Apple als een van de eerste partijen ondersteuning voor een nieuwe WiFi-standaard in zijn laptop gebouwd. Het gaat om 802.11ac, een standaard die dit jaar is goedgekeurd. Dankzij het gebruik van meerdere antennes wordt de overdrachtsnelheid aanzienlijk verhoogd, maar natuurlijk heb je ook andere netwerkapparatuur nodig die de standaard al ondersteunt, om er gebruik van te maken. Apple bracht daarom zelf een nieuwe versie van de AirPort Extreme uit, deze vind je in Techzine’s prijsvergelijker voor zo’n 180 euro terug, maar je hebt ook andere (goedkopere) opties.

Review: Apple MacBook Air 13 inch (2013)
De veranderingen zijn voornamelijk intern te vinden, op extern gebied is er ditmaal weinig veranderd. De behuizing is vrijwel dezelfde, afgezien van de aanwezigheid van een dubbele microfoon, waardoor de inkepingen hiervoor zijn aangepast. De USB 2.0-poorten zijn bovendien vervangen door USB 3.0-aansluitingen.

Zoals gewoonlijk zijn er qua afmetingen twee uitvoeringen van de MacBook Air. Het verschil zit in de grootte van het scherm, wat 11,6 of 13,3 inch meet. In dit artikel neem ik de 13 inch-variant van de nieuwe MacBook Air onderhanden. Apple brengt de MacBook Air overigens in twee subvarianten uit waarbij het verschil enkel zit in de opslagruimte. Bij de aankoop heb je bij beide varianten de keuze uit 128 of 256GB. De prijzen van de standaarduitvoeringen variëren van 1.029 tot 1.329 euro.

Bij de aankoop kan je via de online Apple Store als vanouds nog de keuze maken voor verschillende verbeteringen. Je kan kiezen voor een snellere processor en een verdubbeling van het werkgeheugen. Ga je voor beide opties, dan kost dat zo’n 250 euro extra. Bij de varianten met 256GB opslagruimte kan overigens ook gekozen worden om die opslagruimte nogmaals te verdubbelen naar 512GB opslagruimte, dat kost ook nog eens 300 euro extra. Met de maximale interne verbeteringen kom je daarmee op een maximumprijs van 1.879 euro voor een MacBook Air van 13 inch met 8GB werkgeheugen, een Intel Core i7-processor en 512GB opslagruimte.

Apple heeft sinds de introductie van de eerste MacBook Air de markt voor dunne laptops redelijk in zijn greep, maar voelt wel concurrentie vanuit onder andere Asus, HP en Samsung. De vraag is dan ook: weet het Amerikaanse bedrijf opnieuw een voorsprong te pakken?