2min

Tags in dit artikel

, , ,

Hardware en aansluitingen

Hardware


Sony heeft de VAIO T13 voorzien van een Intel Core i5 processor met een kloksnelheid van 1,7GHz. De dual-core processor heeft indien extra kracht nodig is ook een Turbo-mode waarmee de kloksnelheid tijdelijk wordt verhoogd naar 2,6GHz. Gepaard met deze processor komt ook de Intel HD Graphics 4000 voor het grafische werk. Sony heeft geen discrete videokaart toegevoegd en deze laptop moet het dus doen met de matige prestaties van de Intel-chip. We kunnen van tevoren dus al wel vaststellen dat de VAIO T13 geen topprestaties belooft op grafisch vlak.

Voor de opslag is de VAIO T13 voorzien van 128GB aan SSD-geheugen. SSD is de opvolger van de magnetische schijf en heeft enkele voordelen zoals een hoge snelheid, geen draaiende onderdelen en lagere energieconsumptie. Het nadeel is echter dat de prijs ook veel hoger is waardoor veel fabrikanten voor een relatief kleine opslagruimte opteren, om de prijs nog te kunnen drukken. Het werkgeheugen is met 4GB niet al te groot. Een laptop van bijna 1.000 euro zou wel wat meer werkgeheugen aan boord mogen hebben.


Het beeldscherm heeft een resolutie van 1.366 bij 768 pixels en dit is opnieuw echt aan de lage kant gezien de prijs. Eigenlijk vind ik de resolutie op papier gewoon te laag. Het aantal pixels per inch blijft met deze resolutie net onder de 120. Wel is het scherm aanraakgevoelig, wat in combinatie met Windows 8 een meerwaarde kan vormen voor de gebruiker.

Aansluitingen, indicatoren en knoppen


De VAIO T13 heeft aan de linkerzijde twee USB-poorten, de ene USB 2.0, de andere USB 3.0. Ook zit aan deze zijde de aansluiting voor de acculader. De rechterzijde is voorzien van de meeste aansluitingen: een gecombineerde audiopoort, een SD- en Memory Stick-kaartlezer, een fullsize HDMI-poort, een VGA-poort en een LAN-poort.
Wat betreft indicatoren heeft Sony de VAIO T13 rijkelijk voorzien. Aan de voorkant vind je indicatoren voor de accustatus, de activiteit van de harde schijf en de WiFi-status. Boven het toetsenbord zitten tevens drie indicatoren, bedoeld om respectievelijk de toetsenbordfuncties Num-, Caps- en Scrol-lock te visualiseren. De aan-/uitknop van de VAIO T13 is voorzien van een LED welke verschillende systeemstaten kan aangeven. Als de laptop gewoon aanstaat is de LED bijvoorbeeld groen.

Wat betreft knoppen is er dus de aan-/uitknop en boven het toetsenbord zit ook nog een drietal knoppen met de namen Assist, Web en VAIO. Met deze knoppen kan je snel de hulpfunctie, de website van Sony of VAIO Control Center aanroepen.