4min

De kandidaten

In onze recensies gaat altijd veel aandacht uit naar de software, hardware en prestaties van smartphones. Ook wordt aandacht besteed aan de camera, maar het vergelijken van de resultaten blijft moeilijk. Omdat het erop lijkt dat er in de nabije toekomst even geen nieuwe topmodellen aan zitten te komen, leek het ons een goed moment om de camera’s eens naast elkaar te leggen om te oordelen welke smartphone het beste presteert op verschillende vlakken.

De deelnemers en hun uitrusting


In dit artikel wordt gebruik gemaakt van een zestal topmodellen van dit moment. Het gaat hierbij om topmodellen draaiende op in totaal vier verschillende mobiele besturingssystemen: de Apple iPhone 5 met iOS 6, de BlackBerry Z10 met BlackBerry 10, de Nokia Lumia 920 met Windows Phone 8 en de HTC One, Samsung Galaxy S4 en Sony Xperia Z met een versie van Google’s Android 4.


Apple iPhone 5

De iPhone 5 is de oudste deelnemer van deze test en wordt naar verwachting binnen enkele maanden vervangen door de iPhone 5S dan wel iPhone 6. Deze smartphone is sinds september 2012 op de markt en heeft een 8 megapixel-camera een boord.

Apple heeft bij de presentatie van de iPhone 5 veel aandacht besteed aan de camera, vooral het nemen van foto’s bij slechte belichting was een belangrijk punt. Inmiddels is er op de iPhone-afdeling van de eigen website weinig meer terug te lezen over de foto-capaciteiten van de iPhone 5 en dat tempert de verwachtingen al wat.

Lees de review van de Apple iPhone 5 hier


BlackBerry Z10

De BlackBerry Z10 is het topmodel van het bedrijf dat sinds enige maanden de naam BlackBerry draagt, maar voorheen bekend stond onder de noemer Research in Motion. Het Canadese bedrijf was ooit marktleider in de smartphone-markt, maar moet het nu doen met een bijrol. Met de BlackBerry Z10 hopen de Canadezen hier verandering in te brengen.

De BlackBerry Z10 is sinds februari verkrijgbaar en beschikt net als de iPhone 5 over een camera met een resolutie van 8 megapixel. Op BlackBerry’s website is weinig specifieks te vinden over de capaciteit van de camera, wel over aanvullende functies. Daar maken we met deze test echter geen gebruik van.

Lees de review van de BlackBerry Z10 hier


HTC One

De HTC One is wellicht de meest interessante deelnemer van deze test. HTC heeft zich met de promotie van deze smartphone grotendeels op de prestaties van de camera gericht. De One is voorzien van een UltraPixel-sensor. Dat is een marketingterm voor een sensor die foto’s met grotere pixels neemt, waardoor de foto’s helderder zouden moeten zijn. Wil je meer lezen over de UltraPixel-sensor, dan verwijs ik je graag door naar een uitgebreidere uitleg in de recensie over het product.

De UltraPixel-camera van de HTC One is in staat om foto’s te schieten in een verrassend lage resolutie; 4 megapixel. Volgens HTC is het aantal megapixels niet langer van inhoudelijk belang en is het voor de consument slechts een marketingpraatje geworden. Dat moet in deze test dan ook naar voren komen.

Lees de review van de HTC One hier


Nokia Lumia 920

Ook het Finse Nokia heeft zich met de Lumia 920 veelvuldig gericht op de capabele camera van de Lumia 920. Het topmodel van Nokia wordt aan het einde van het derde kwartaal van 2013 opgevolgd door de Nokia Lumia 925 en er staan nog meer high-end modellen op de rol.

Tot die tijd doen we het gewoon met de Lumia 920, welke volgens Nokia eveneens prima prestaties aflevert. De Lumia 920 is voorzien van een PureView-camera met een resolutie van 8 megapixel, afgedekt met een Carl Zeiss-lens. Nokia lanceerde de Lumia 920 in Nederland in februari van dit jaar.

Lees de review van de Nokia Lumia 920 hier


Samsung Galaxy S4

Samsung’s inzending is uiteraard de Galaxy S4. Deze smartphone is voorzien van een camera met een resolutie van 13 megapixel. Dat is aanzienlijk meer dan de voorgaande deelnemers, maar als we HTC moeten geloven is dat enkel marketingpraat. Dat zou dan ook in dit artikel naar voren moeten komen. De Galaxy S4 werd in april van dit jaar uitgebracht.

Samsung richt zich met de Galaxy S4 voornamelijk op het leveren van de beste prestaties, maar ook de camera blijft bij de marketing niet ongemoeid. Zo kan je bijvoorbeeld video’s schieten met twee camera’s tegelijkertijd en audio-commentaar aan foto’s toevoegen. Dit zijn geen functies die in deze test aan bod komen.

Lees de review van de Samsung Galaxy S4 hier


Sony Xperia Z

Als laatste hebben we Sony’s Xperia Z. Deze smartphone is eveneens voorzien van een 13 megapixel-camera. Bij deze smartphone moet ik opmerken dat deze meer gericht is op een ander aspect; een waterdichte behuizing.

Desalniettemin is Sony wel het bedrijf bij uitstek dat een reputatie hoog heeft te houden betreffende de prestaties van de camera aangezien het van alle fabrikanten in deze test over de grootste camera-afdeling beschikt. Dat is dan ook precies de belofte die Sony maakt, de Xperia Z is voorzien van componenten afkomstig uit de camera-divisie. De Xperia Z werd in februari uitgebracht.

Lees de review van de Sony Xperia Z hier

Prijzen


De prijzen van de deelnemende producten op het moment van schrijven vind je in de onderstaande tabel.

Product Prijs
Apple iPhone 5 588 euro
BlackBerry Z10 543 euro
HTC One 567 euro
Nokia Lumia 920 423 euro
Samsung Galaxy S4 553 euro
Sony Xperia Z 499 euro