2min

De kandidaten

Halverwege dit jaar publiceerde Techzine een eerste artikel waarin we de camera’s van zes verschillende high-end smartphones aan de kaak voelden. Nu er een nieuwe golf aan vlaggenschepen op de markt is losgelaten, is het tijd voor een vervolgtest.

Ditmaal behandel ik acht smartphones met uiteenlopende camera’s. Het zijn de topmodellen van verschillende fabrikanten, van Nokia en Samsung komen zelfs twee toestellen aan bod omdat beide merken ook smartphones lanceerden die zich specifiek op de camera richten.

In de onderstaande tabel vind je de deelnemende modellen van Apple, Google, LG, Nokia, Samsung en Sony, met de eigenschappen van de camera en de prijs op de dag van publicatie.

Model Camera Software Prijs
Apple iPhone 5S (review) 8 megapixel iOS 7 690 euro
Google Nexus 5 (review) 8 megapixel Android 4.4 400 euro
LG G2 (review) 13 megapixel Android 4.2 510 euro
Nokia Lumia 925 (review) 8 megapixel Windows Phone 8 365 euro
Nokia Lumia 1020 (review) 41 megapixel Windows Phone 8 610 euro
Samsung Galaxy Note 3 (review) 13 megapixel Android 4.3 565 euro
Samsung Galaxy S4 Zoom (review) 16 megapixel Android 4.2 350 euro
Sony Xperia Z1 (review) 20,7 megapixel Android 4.2 530 euro


Van de modellen die we meenemen in deze test is de iPhone 5S van Apple het duurste model. Het goedkoopste toestel is de Samsung Galaxy S4 Zoom, logischerwijs zit de rest tussen deze smartphones in.

Op het gebied van megapixels is de Nokia Lumia 1020 met afstand het beste model, maar zoals de doorgewinterde lezer wel weet is dat slechts één van de factoren die bepalen hoe goed een foto is. De kwaliteit van de lenzen en de grootte van de sensor zijn bijvoorbeeld ook van belang.

De volgende pagina’s van dit artikel bevatten steeds een of twee tests, waarbij uiteindelijk punten worden verdeeld over de toestellen. De puntenverdeling is per test als volgt: Het beste toestel ontvangt 10 punten, de tweede krijgt 8 punten, de derde 6. Daarna loopt het steeds met één punt per positie af.

Houd in je achterhoofd dat wij met elke telefoon steeds een serie foto’s nemen en de beste afbeelding uit deze serie pikken. De instellingen van de toestellen worden zoveel mogelijk gelijkgetrokken. De uitslag per test is bepaald aan de hand van verschillende factoren die steeds vermeld worden bij de test. Het is mogelijk dat je als lezer meer waarde hecht aan andere aspecten en daardoor op een andere uitslag uitkomt.