3min Devices

Review: Samsung Galaxy Note 8.0

Introductie

Samsung heeft Techzine voorzien van de Galaxy Note 8.0. Na de Galaxy Note 10.1 is dit pas de tweede tablet uit deze reeks van het Koreaanse bedrijf. Met de Note-serie biedt Samsung enkele interessante extra’s zoals een standaard meegeleverde stylus en daarbijbehorende software zoals de S Note-applicatie.

Samsung heeft in de basis weinig concurrenten als we enkel kijken naar tablets met een meegeleverde stylus, maar dit beschouw ik persoonlijk toch als een niche. Het gebruik van een stylus is leuk, maar voor veel mensen zie ik dit niet als een dagelijkse activiteit. Daarom moet de vergelijking ook worden doorgetrokken naar de tablets van de concurrentie. Uiteindelijk is de stylus meer een extraatje dan een zogenaamd unique selling point. De overige eigenschappen van de Galaxy Note 8.0 zijn dus net zo goed van belang.

In de specificaties vinden we onder andere de schermgrootte van 8 inch. De Galaxy Note 8.0 is voorzien van een quad-core processor die draait op 1,6 GHz. De processor wordt door Samsung zelf ontworpen en zat bijvoorbeeld ook in de Galaxy S III (review), Galaxy Note II (review), Galaxy Note 10.1 (review) en Galaxy Camera (review). Deze processor is in de technologiewereld dus al wat ouder. De Galaxy Note 8.0 is daarom ook niet per definitie te classificeren als een high-end model, dat kunnen we tot nog toe overigens van geen enkele kleine tablet stellen.

De Samsung Galaxy Note 8.0 is verkrijgbaar met of zonder ondersteuning voor 3G/4G-datanetwerken. Beide apparaten zijn voorzien van 16GB aan opslagcapaciteit. De kale versie heeft een adviesprijs van 379 euro, maar is op het moment te koop voor iets minder: 370 euro. De variant met ondersteuning voor datanetwerken kost met 550 euro een stuk meer. De Galaxy Note 8.0 wordt geproduceerd in varianten met een bruine, witte of zwarte behuizing, in Nederland is echter alleen de witte behuizing op grote schaal te koop.

De alternatieven voor de Samsung Galaxy Note 8.0 vind je in de onderstaande tabel. Hierbij heb ik me beperkt tot apparaten met een schermgrootte van maximaal 8 inch. Dat is nog een vrij kleine markt, de concurrentie is daarom ook nog niet in grote getale aanwezig. Fabrikanten als Acer, Asus, HP, Microsoft en Sony houden zich voorlopig nog niet bezig met de markt voor kleinere tablets of bieden op dit moment geen tablets aan die serieus concurreren.

Model Prijs
Samsung Galaxy Tab 3 7.0 200 euro
Google Nexus 7 240 euro
Samsung Galaxy Tab 2 7.0 250 euro
Apple iPad mini (review) 315 euro

Wat opvalt aan het lijstje is dat deze tablets stuk voor stuk aanzienlijk goedkoper zijn dan de Samsung Galaxy Note 8.0. In de komende pagina’s van dit artikel zal dan ook moeten blijken of dat prijsverschil gerechtvaardigd wordt door meerwaarde ten opzichte van de andere tablets.