Inhoud, uiterlijk en bouwkwaliteit

Inhoud


HP levert de Envy TouchSmart 15 vrij kaal aan. In de doos vind je naast de laptop zelf alleen een acculader en de accu. Deze klik je op simpele wijze in de onderkant van de laptop. Natuurlijk zijn er ook de nodige paperassen zoals handleidingen meegeleverd, maar daar houdt het dus mee op.

Het is in principe natuurlijk ook alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met een laptop. Dat neemt niet weg dat extra’s altijd een leuke bijkomstigheid kunnen vormen, het is voor de fabrikant een mogelijkheid om zijn klant te belonen voor zijn keuze en gelijk een goede band te creëren, nog voordat het product überhaupt is ingeschakeld. Natuurlijk betaal je als consument uiteindelijk echter toch de meerprijs, dus een ramp is het wat dat betreft natuurlijk niet als je het zonder moet stellen.


Uiterlijk


Het uiterlijk van HP’s Envy TouchSmart 15 is redelijk doorsnee voor een gemiddelde moderne laptop. Hoewel de laptop op het eerste oog doet vermoeden dat de behuizing vervaardigd is uit metaal, blijkt het bij nadere inspectie toch om plastic te gaan.

De behuizing van de Envy TouchSmart 15 is wat dikker dan de gemiddelde laptop van vandaag de dag, de Envy TouchSmart 15 valt dan ook niet onder het Ultrabook-label waar zoveel fabrikanten tegenwoordig aan meedoen. Qua hardware had het afgezien van de harde schijf overigens best gekund, maar de Envy TouchSmart 15 is gewoon veel te dik hiervoor. De behuizing rondom het scherm is sowieso opvallend dik, HP heeft ook voor een afwijkend schermtype gekozen. Daarover verderop in dit artikel meer.

Het toetsenbord ligt enigszins verzonken in de behuizing, HP heeft in de opstaande rand rondom dit plateau een fraaie rode rand aangebracht. Hiertoe is ongetwijfeld gekozen om te benadrukken dat de Envy TouchSmart 15 over Beats Audio-ondersteuning beschikt. Het is in mijn ogen een subtiel detail, maar het spreekt me wel aan. De verwijzingen naar Beats Audio houden hierbij overigens niet op, het logo van het populaire geluidsmerk staat ook rechtsboven het toetsenbord vermeld.


Rechtsonder het toetsenbord zit een vingerafdruklezer, waardoor de Envy TouchSmart 15 ongetwijfeld een streepje voor heeft bij zakelijke gebruikers. Afgezien van het Beats Audio-logo heeft deze laptop sowieso een vrij schoon en strak uiterlijk, waardoor ook zakenlieden zonder schaamte met de Envy TouchSmart 15 aan kunnen komen zetten.

Bouwkwaliteit


Ik kaartte al even aan dat de behuizing gemaakt is van plastic. Voor een laptop van een kleine 1.000 euro vind ik dat een nadeel, je mag voor deze prijs toch rekenen op een kwalitatief hoogstaand product en een aspect daarvan is ook een degelijke behuizing. Een metalen behuizing staat in mijn ogen eerder garant voor succes.

Dat de behuizing van plastic is, merk je bijvoorbeeld aan het toetsenbord. Tijdens het typen zie je de behuizing bij elke aanslag een paar millimeter inzakken. Hoewel dat bij het typen geen problemen oplevert, ziet het er niet bepaald gezond uit. Ook als je op andere locaties drukt, wordt eveneens duidelijk dat de stevigheid ver te zoeken is.

Ondanks de dikke bescherming rondom het scherm is het bijvoorbeeld een eitje om vlekken op het paneel te toveren, als je op het deksel drukt. Ook hier mist het product dus stevigheid.

Het scharnier van het scherm stelt mij eveneens wat teleur. Als je de hoek van het scherm aanpast valt het allemaal wel mee, maar het gaat hier wel om een touchscreen en bij elke invoer op het scherm klappert het een paar seconden na. Dat is natuurlijk allerminst prettig te noemen.