Apple presenteerde vanavond in navolging van de iPhone 5C ook een nieuw topmodel met de naam iPhone 5S. De iPhone 5S is samen met de iPhone 5C direct de vervanger voor de iPhone 5 die vorig jaar werd geïntroduceerd.

We hebben de iPhone 5S al regelmatig in geruchten voorbij zien komen, maar nu komt aan alle onzekerheid een einde. Apple presenteerde de smartphone op een eigen evenement officieel. De smartphone heeft grotendeels hetzelfde uiterlijk als zijn voorganger, maar heeft een opvallende ring rondom de home-button.


Binnenin de iPhone 5S vindt men een Apple A7-processor, wat de eerste 64-bit processor in een smartphone is. Apple heeft iOS 7 compleet opnieuw moeten schrijven zodat de telefoon gebruik kan maken van de 64-bit commando’s. De telefoon is dankzij de 64-bit processor tweemaal zo snel als zijn voorganger. De accu zou beter moeten zijn dan die van de iPhone 5, Apple belooft 250 uur standby-tijd.

De iPhone 5S is voorzien van een nieuwe chip met de naam M7. Deze chip maakt gebruik van data vanuit de accellerometer, het kompas en de gyroscoop in het apparaat. Daarmee kan de chip berekenen wat de gebruiker aan het doen is en dit doorgeven aan applicaties.


De camera-sensor in de iPhone 5S is 15 procent groter dan die van de iPhone 5. De camera behoudt echter dezelfde 8 megapixel, maar net als HTC deed met de HTC One, heeft Apple de pixels in de sensor vergroot, in dit geval naar 1,5 micrometer. De camera is voorzien van twee flitsers met een verschillende kleur LED, waardoor de telefoon de kleur van de flits kan variëren tot 1.000 verschillende kleuren. Daarnaast neemt de camera onder motorkap meerdere foto’s waaruit automatisch de beste wordt gekozen. Voor het opnemen van video’s kan de iPhone 5S 120 beelden per seconde schieten, maar wel met een 720p-resolutie.

Zoals verwacht is de knop van de iPhone 5S voorzien van een vingerafdrukscanner om de beveiliging van het apparaat op te voeren. Om de sensor te beschermen maakte Apple gebruik van saffier, één van de hardste materiaal op aarde. De knop kan gebruikt worden om de telefoon te ontgrendelen en ook om bijvoorbeeld applicaties aan te schaffen vanuit de App Store.

De iPhone 5S wordt uitgebracht in zwart, goud en zilver. Prijzen en lanceerdata voor Europa zijn op dit moment nog niet bekendgemaakt. De telefoon wordt uitgebracht met 16, 32 en 64GB opslagcapaciteit aan boord.