3min

Accessoires, ontwerp en uiterlijk

Accessoires


De verpakking van de iPhone 5S bevat de gebruikelijke zaken voor een iPhone; een acculader met output van 1 ampère en een USB-aansluiting, een Lightning-kabel, een EarPod-headset en een pakketje met handleidingen, een pin om de sim-lade te openen en twee Apple-stickers.


Ontwerp


De iPhone 5S lijkt bij de eerste opslag zo goed als identiek aan zijn voorganger, als je de nieuwe kleurvarianten van de behuizing even buiten beschouwing laat. Als je de telefoon wat beter bekijkt zijn er twee verschillen zichtbaar; de Home-knop en de flitser bij de camera.

De iPhones hebben -afgezien van de iPhone 5C- de laatste jaren ongeveer hetzelfde ontwerp behouden. De stap van de iPhone 4S naar de iPhone 5 was qua ontwerp niet geweldig groot en nu is dat natuurlijk helemaal niet het geval omdat de oude behuizing grotendeels behouden blijft. Dat maakt het voor mensen met een iPhone 5 minder aantrekkelijk om over te stappen. Dat is volgens mij ook niet de groep waarop Apple zich richt met deze smartphone.

Persoonlijk vind ik de iPhone 5S erg mooi ogen, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Als je meer van organische vormen houdt, zijn er andere fabrikanten als Nokia en Samsung die je beter kunnen bedienen en er is ook nog altijd de iPhone 5C. Voor het topmodel houdt Apple vast aan de industriële vormgeving die sinds de iPhone 4 gehanteerd wordt.

Uiterlijk


Het scherm van de iPhone 5S beslaat het grootste gedeelte van de voorkant van de telefoon. Boven het scherm vinden we de speakergril waarin ook een microfoon is verborgen. Verder is er een front-facing camera en een lichtsensor. Onder het scherm zit de Home-knop, die omgedoopt is tot Touch ID en voor het eerst sinds de introductie van de iPhone in 2007 echt op de schop is gegaan. De knop is niet langer hol, maar vlak en bevat een vingerafdrukscanner.

Op de achterkant vinden we linksboven de primaire camera met daarnaast een tweede microfoon en een dubbele flitser. Deze flitser heeft een zeer bijzondere eigenschap, maar daarover meer op de Camera-pagina van dit artikel.
De linkerzijde is voorzien van de gebruikelijke volumeknoppen en schakelaar om geluiden te dempen. De rechterzijde bevat enkel een simlade die uitgeworpen kan worden middels de meegeleverde pin.

De bovenzijde bevat de standbyknop en onderaan zijn de headset- en Lightning-aansluiting gesitueerd. Ook zijn hier twee rijen met gaatjes ingekeept de behuizing, waaronder zich de primaire microfoon en de luidspreker van de smartphone bevinden.Zoals bij elke iPhone is het ook nu weer niet mogelijk om de iPhone 5S op eenvoudige wijze te openen. Onderweg kan je dus niet de accu verwisselen, mocht je bijna door de lading zijn. Het is een trend die we steeds vaker zien, zo kunnen de high-end modellen van bijvoorbeeld HTC, Huawei, LG, Nokia en Sony eveneens niet geopend worden. Fabrikanten kiezen hiervoor zodat de telefoon dunner kan worden gemaakt.