Vernieuwingen

Er zijn enkele verbeteringen doorgevoerd bij de nieuwe iMacs, voornamelijk wat betreft de processor, videokaart en harde schijf. Ook de WiFi-ondersteuning is verbeterd.


Haswell-processors


Apple heeft de nieuwe Haswell-processors van Intel in de iMacs geïntegreerd. Daarmee was Apple in dit geval vrij vlot en zo zijn de iMacs voorlopig weer helemaal bij de tijd. Qua prestaties ga je er overigens niet zoveel op vooruit, maar Haswell is wel weer een stukje zuiniger, dus het voordeel is voornamelijk dat je energierekening minder hoog zal zijn.

Ook bevat Haswell een nieuwe grafische kern die een stuk krachtiger is geworden. Omdat Apple gebruikmaakt van de krachtigste varianten van de processors betreft het hier de Iris Pro Graphics-kern.

Nieuwe videokaarten


De goedkoopste iMac van 21,5 inch is enkel voorzien van de hierboven besproken Iris Pro Graphics-gpu. De 2012-editie bevatte nog wel een eigen videokaart. De andere modellen hebben discrete videokaarten en die hebben allemaal een upgrade gekregen. De verschillen staan in de onderstaande tabel, merk ook op dat het werkgeheugen van de videokaarten verdubbeld wordt. Klanten die nog meer grafische kracht verlangen kunnen ook nog kiezen voor een GeForce GTX 780M met 4GB werkgeheugen.

Model iMac 21,5 inch iMac 27 inch
2012 GeForce GT-640M GeForce GT-650M GeForce GTX-660M GeForce GTX-675MX
512MB RAM 512MB RAM 512MB RAM 1GB RAM
2013 Intel Iris Pro GeForce GT-750M GeForce GT-755M GeForce GTX-775M
1GB RAM 1GB RAM 2GB RAM


802.11ac


Apple is in 2013 aan de slag gegaan met de gefaseerde uitrol van nieuwe generaties van producten die 802.11ac ondersteunen. Dit is een WiFi-standaard die gebruikmaakt van de 5GHz-band en driemaal hogere snelheden dan 802.11n faciliteert, mede door het gebruik van drie antennes. Apple-producten die 802.11ac al ondersteunen zijn de nieuwe MacBook Airs (review) en de AirPort Extreme-router. De iPhone 5C en iPhone 5S zijn niet geschikt voor de nieuwe standaard.

Op papier behaalt men met 802.11ac een maximale datatransmissiesnelheid van 1,75Gb/s. Het gaat dan om 1,3Gb/s via de 5GHz-band en nog eens 450Mb/s via de 2,4GHz-band. In de praktijk liggen deze snelheden natuurlijk altijd lager. Het is wel een nieuwe stap en Apple loopt bij de uitrol vooraan mee.

Fusion Drive en SSD-opslag


Apple’s Fusion Drive werd bij de iMac uit 2012 geïntroduceerd. Fusion Drive is Apple’s variant op de hybride harde schijf, die bestaat uit SSD-cache en een magnetische schijf. Het is een relatief goedkope manier om een aanzienlijk sneller opslagmedium te creëren. Een volledige SSD-schijf is immers relatief duur, maar is wel een keuze bij de iMac.

Voor de Fusion Drive en het SSD-opslaggeheugen maakt Apple bij de nieuwe iMac gebruik van PCIe, waardoor de snelheid tot 50 procent hoger ligt dan bij de vorige iMac.