2min

Introductie

Lange tijd heeft Nokia enigszins noodgedwongen langs de zijlijn moeten afwachten totdat het een phablet op de markt kon loslaten. Wellicht wilden de Finnen al wel eerder van start gaan met de verkoop, maar ook Microsoft’s mobiele besturingssysteem Windows Phone moest daarvoor in gereedheid worden gebracht. Het besturingssysteem bood namelijk nog geen ondersteuning voor Full HD-schermen en daarom hield Nokia het vooralsnog enkel op de Lumia 625 (review) met een scherm van 4,7 inch.

Nu ook Windows Phone 8 dankzij extra ondersteuning in gereedheid is gebracht, kan ook Nokia zijn eerste phablets lanceren. Het Finse bedrijf kwam in oktober met twee smartphones die beide over een scherm van 6 inch beschikken. In deze recensie wordt de Lumia 1520 besproken, maar Nokia is van plan om ook een goedkopere variant in omloop te brengen onder de noemer Lumia 1320.


De Nokia Lumia 1520 is met zijn grote scherm voornamelijk gericht op zakelijk gebruik en fotografie. Nokia legt bijvoorbeeld veel aandacht op de toevoeging van Microsoft Office, al kon je deze software ook al op andere Lumia-smartphones terugvinden. Foto’s komen natuurlijk geweldig tot hun recht op zo’n groot scherm, maar de PureView-camera zorgt ervoor dat je ook zelf puike foto’s moet kunnen schieten.

Windows Phone is natuurlijk nog een volledig onbeschreven blad, maar wat concurrentie betreft heeft de Lumia 1520 vanuit Android al de nodige concurrentie, onder leiding van Samsung. De Galaxy Note 3 is op dit moment dé te kloppen partij, niet in de minste plaats vanwege de uitstekende ondersteuning voor de eigen S Pen-stylus en de mogelijkheden op het gebied van multitasking. In de onderstaande tabel vind je andere voorname tegenstand.

Model Scherm Prijs
Sony Xperia Z Ultra (review) 6,44 inch 455 euro
Acer Liquid S2 (review) 6,0 inch 500 euro
Samsung Galaxy Note 3 (review) 5,7 inch 530 euro
Nokia Lumia 1520 6,0 inch 630 euro
HTC One max 5,9 inch 665 euro

De Lumia 1520 heeft van zijn schepper een adviesprijs van 679 euro gekregen. Winkeliers duiken daar inmiddels al een paar tientjes onder, want de goedkoopste vermelding van de Lumia 1520 bedraagt in Techzine’s prijsvergelijker momenteel 630 euro. In de Benelux is de Lumia 1520 te krijgen in de kleuren rood en zwart. In de prijsvergelijker vind je ook een gele en witte variant, die zijn via importeurs verkrijgbaar met een meerprijs. De opslagcapaciteit bedraagt altijd 32GB, met de mogelijkheid tot uitbreiding via micro SD.