min

Tags in dit artikel

, ,

Epson CX3200 All in One

Wij kregen dit maal van XS2 Europe een Epson CX3200 All in One ter review. De Epson CX3200 is de eerste in een reeks All in One printers. Epson was namelijk een tijdje gestopt met de productie van All in One printers…tot nu! De CX3200 is een relatief goedkope printer als je naar zijn broertjes en zusjes kijkt zoals HP, Canon, Lexmark etc… Maar zoals jullie allemaal wel weten hoeft goedkoop niet altijd duurkoop te zijn! En ik kan je alvast verklappen dat dit ook nu het geval niet is! De CX3200 word met veel poespas geleverd, zo krijg je er 2 installatie cd’s bij in een boel talen waaronder ook Nederlands en voor Godius speciaal een Spaanse versie ;) Tevens vind je een pakketje in de doos met een paar velletjes speciaal papier zodat je kan zien wat de CX3200 allemaal in huis heeft op verschillende papiersoorten. Ook vond ik een doorzichtig etuitje met stickers om zelf een kalender te maken of een leuke foto omlijsting. En als laatste zaten er natuurlijk ook standaard 2 inkt-cartridges bij, monochroom (Zwart) met 144 spuitkanaaltjes en Kleur, (Cyaan, Magenta, Geel) tevens met 144 spuitkanaaltjes..

De Epson heeft flink wat in huis! Zo heeft hij een maximale snelheid van 14 pagina’s per minuut, dit is niet de snelste maar zeker niet slecht voor een All in One printer. De Epson kan een maximale resolutie halen van 5760 dpi, deze resolutie is alleen mogelijk wanneer men gebruik maakt van de speciale door Epson ontwikkelde fotopapier. De Epson heeft aan de voorkant een elftal knoppen. Zo kan je met deze knoppen door de menu’s bladeren dankzij het monochrome schermpje dat op de printer zit. Je hebt tevens een kopie in kleur en een kopie in zwart/wit knop voor het snel scannen van documenten. Nu zijn we bij een belangrijk punt beland, namelijk: de All in One kan je ook stand alone gebruiken als kopieerapparaat, deze functie is zeker handig mocht je snel een kopietje maken voor je school, werk of wat dan ook, dan hoef je niet je pc op te starten! Je kan met twee drukken op de knop een kopie maken! Eerst druk je op de knop Aan (hoe kan het ook anders) en dan simpelweg op een kopie in kleur of zwart/wit knop en je kopietje komt eraan de onderkant uitgelopen. De scanner waarmee de CX3200 de kopie’s en de scans maakt heeft een optische resolutie van 600*1200 dpi je kan natuurlijk dit softwarematig een beetje opschroeven maar dit is normaal gezien bijna nooit nodig.

Tevens heb je een normale scanknop om echte “goede” scans te maken van bijvoorbeeld een foto of iets dergelijks. Zodra je deze knop indrukt wordt het Epson Smart Panel geopend en kan je kiezen wat je precies wilt scannen en hoe je dit wil laten gebeuren en hoe je het wilt laten afdrukken. Een voorbeeld: je wilt een foto scannen dan druk je simpel op de scanknop en het smart panel word geopend je kiest dan voor een foto, hierna kies je of je hem op normale grote wilt of op de hele pagina wilt afdrukken. Je kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld de foto te laten afdrukken met een witte rand, of je print de foto een paar keer af op dezelfde pagina. Dan nog even het soort papier instellen en de kwaliteit dat hij moet gebruiken om de foto te printen. Hierna druk je op scan en de scanner begint te scannen. Zodra het scanproces afgelopen is begin hij meteen de scan af te drukken met de instellingen zoals jij ze bepaald hebt, Echt ideaal gewoon!

Je kan met het smart panel ook heel eenvoudig bepaalde item’s scannen en via het smart panel kan je dan meteen zeggen of het voor een site is of voor een mailtje of dat je het voor word gebruikt etc… er zijn tal van opties die mogelijk zijn, dit heeft Epson goed bekeken! Het papierdoorvoer bij de CX3200 gebeurd door een honderdtal a4 blaadjes aan de achterkant van de printer te plaatsen, rechtop wel te verstaan. Het papapier komt er na een printbehandeling aan de voorkant er weer uit. Hiervoor kan je aan de voorkant een klein houdertje uit trekken zodat het papier hierop blijft liggen, tenminste dat was de bedoeling! In de praktijk vallen de velletjes papier er bij een vijftal blaadjes al van het houdertje. Gelukkig is dit geen groot minpunt, maar het kan wel eens onhandig zijn mocht de printer net aan het einde van je bureau staan en het merendeels van je printjes vallen dan op de grond. Een ander klein minpuntje dat tevens voor bijna alle printers geldt, is dat het monochroom schermpje geen backlight heeft! Dit terwijl de meeste computer gebruikers toch in de schemer zitten van wegen het zonlicht dat bijvoorbeeld in je beeldscherm schijnt. Hierdoor kan je in de schemer nauwelijks het beeldschermpje aflezen. Maar zoals ik al zei, dit puntje geldt voor bijna alle printers die een schermpje hebben.

We hebben de printer een aantal testpagina’s laten printen die een goede printer zonder fouten en/of kleurverschillen moet kunnen printen. De Epson CX3200 had helemaal geen moeite met de testpagina’s. Alle kleur verlopen waren mooi aan elkaar zonder enige rafeling of kleurverschil, ook de lijntjes die steeds dichter bij elkaar lopen printe hij haarscherp uit! Hierna heb ik een speciaal gemaakte portretfoto laten inscannen en meteen op speciaal foto papier van Epson zelf laten afdrukken. De print duurde een kleine 5 minuten. Dit is helemaal niet veel als je hem vergelijkt met de print tijd van andere All in One printers, en dan moet je je ook nog bedenken dat ik heel het a4 fotopapier vol geprint had zonder witranden. En het resultaat was echt verbluffend! Je moet echt heel goed kijken wil je zien dat het geen “echte” afdruk van de fotograaf is! Ikzelf heb een Photosmart P1100 van HP, deze printer is speciaal bedoeld voor foto’s maar mijn HP kan niet tegen de All in One van Epson op! Ik moet eerlijk zijn dat ik er nogal van stond te kijken omdat het een All in One was, en deze over het algemeen minder presteren dan een stand-alone printer. Tevens zijn de ingescande foto’s en documenten haarscherp, en de kleuren komen nagenoeg overeen met het origineel.

Table of contents