2min

Tags in dit artikel

, , ,

De Fan Controller van Vantec

Space Promotion stuurde ons een Vantec Nexus Fan Controller op (zwarte uitvoering). Met de fan controller kan je tot maximaal vier ventilatoren de rpm’s (rounds per minute’s) regelen. Dit houdt in dat jezelf de aantal omwentelingen per minuut kan regelen van maximaal vier ventilatoren. Met deze fan controller zorg je voor een stillere pc of een koelere pc! Als je de ventilatoren op een lager toerental laat draaien heb je ook minder geluid. waar je wel eventjes op moet letten mocht je er geen ervaring mee hebben, als je de ventilatoren te langzaam laat draaien bestaat de kans dat je apparatuur beschadigd!


De Vantec Nexus fan controller (model: nxp-201-bk) is er in twee smaken, namelijk: een zwarte uitvoering en een zilveren uitvoering. De fan controller gaat in een 5,25” externe bay. Bij de fancontroller zitten uiteraard de benodigde spullen:
  • De fancontroller van Vantec.
  • Een bosje power kabels (5 in totaal)
  • Schroefjes voor de 5,25” bay
De Vantec Nexus fan controller kan per fan maximaal 1,5 Ampère en 18 Watt aan. Dit is ruim voldoende voor bijna alle fan’s (ventilatoren). De controller geeft een minimum van 7 volt aan de ventilatoren tot een maximum van 12 volt. Rondom de vier fan controller knoppen schijnt een mooi blauwe gloed. Dit komt door een vijftal led’s die naast de knoppen zijn geplaatst in een stuk doorzichtig plastic. Doordat ontstaat er dus zo’n mooie gelijkmatige gloed rondom alle vier de knoppen van de fan controller.


We hebben er een viertal 80 mm fans aangehangen verschillend van 5 jaar geleden tot en met een fan van nu. Bij alle fans regelde de controllers alles nauwkeurig. Zodra je aan een knop van de fancontroller draait hoor je de fan meteen harder of zachter draaien. Ook al zetten we al de fan’s op het maximum, er was niks vreemds te zien of te horen. Bij sommige fan controllers gaan namelijk de led’s minder fel draaien als je de fans harder laat draaien of komt er een hoog piepend geluid naar voren. Maar zoals ik al zei, hier heeft de Vantec Nexus fan controller absoluut geen last van!Normale pc gebruikers zullen dit item niet snel aanschaffen omdat ze gewoonweg niet weten wat het nut ervan is en wat ze ermee moeten aanvangen. Toch is een fan controller erg handig! Mocht je geen uitputtende taken op je computer uitvoeren zet je de fans op een lage stand zodat de fans meteen een stuk minder lawaai produceren. Mocht je een spel gaan spelen die nogal veel van je systeem vraagt, dan zet je de fan’s gewoon op zijn maximum voor maximum prestaties en koeling!

Table of contents