3min

Tags in dit artikel

,

De Verax P16Cu processor koeler

We kregen dit maal een pakketje van onze naaste buren, namelijk Duitsland. Het pakketje was afkomstig van PCSilent, een bedrijf dat zich voornamelijk richt op stille accessoires voor de pc. PCSilent stuurde ons ter review een Verax P16Cu op, dit is Verax zijn nieuwste CPU (processor) koeler. De nieuwe koeler maakt gebruik van een speciale techniek om het geluid van de fan te verminderen. Deze techniek is trouwens niet nieuw maar is nog nooit toegepast op dergelijke koelers. De techniek word namelijk al jaren gebruikt in onderzeeboten. De schroeven van de onderzeeboten zijn namelijk zo gevormd dat er zo min mogelijk geluid vanaf komt. Dit is voor de onderzeeboten natuurlijk erg belangrijk zodat ze niet worden gehoord door de vijand. De tweakers vinden het echter erg fijn als ze hun pc niet of nauwelijks horen dus dacht Verax waarom nemen wij die schroefvorm niet over in onze nieuwe koeler? En dat hebben ze dus gedaan, en ze zijn er nog in geslaagd ook om de koeler (fan) stiller te maken dan de concurrenten!


De Verax P16Cu processor koeler is te gebruiken voor alle Processoren met een P4 Socket 478. De Verax is te gebruiken tot een klokfrequentie van 2,8 Ghz. Ons testsysteem beschikt over een P4 socket 478 op 2,4 Ghz met een standaard koeler. Wij konden dus eens uitgebreid testen wat de voordelen en nadelen zijn en wat de prestaties van de Verax P16Cu processor koeler waren. De Verax koeler wordt geleverd in een klein doosje waar de Verax P16Cu koeler inzit, deze zit overigens verpakt in een zakje met van die bubbels. Tevens vind je in het doosje een papiertje waarop de handleiding is gedrukt voor de handelingen die je moet verrichten om de Verax koeler op je processor te monteren. Ik keek nog eens goed in het doosje of dit wel alles was, ik verwachte namelijk nog een flesje met koelpasta of iets dergelijk, maar dit kon ik niet in de verpakking vinden. Toen ik de handleiding eens bekeek stond er met vette letters opgedrukt: Gebruik absoluut GEEN koelpasta voor het monteren van de Verax P16Cu koeler! Toen ik nog eens wat verder las kwam ik erachter dat onderaan het koel element al een wit goedje zat, dit bleek dus de vervanger te zijn voor de koelpasta. Dus teveel of te weinig koelpasta is nu ook uit den boze.


Het monteren van de Verax P16Cu is echt super eenvoudig! Normaal is het een gefriemel met van alles en nog wat plus de kans dat je de koeler verkeerd op de processor plaatst waardoor de boel niet of maar eventjes werkt. De Verax koeler heeft vier hendeltjes met haakjes aan elke hoek, deze passen mooi in de 478 socket van de processor. Het enige waar je op moet letten is dat je de hendeltjes per twee aandrukt zodat allebei de hendeltjes goed in de daarvoor bestemde gleufjes vallen. Anders heb je kans dat de Verax koeler aan een kant niet goed gemonteerd is en dat de koeler niet optimaal koelt. Dit merk je natuurlijk snel genoeg, maar voorkomen is altijd beter dan genezen luidt het spreekwoord :) Het koel element bestaat uit een plaatje koper dat de warmte geleid naar het aluminium gedeelte (de headspreaders) hierop is dan weer de speciale fan gemonteerd die alles goed koelt. De fan is trouwens warmte gestuurd, zodra de processor warmer word zal de fan harder gaan draaien, tot een maximum van 3600 toeren p/min.

Table of contents