2min

Tags in dit artikel

, ,

Inleiding

Asetek heeft veel geleerd van hun phase-change ervaringen en hebben daarom handig gebruik gemaakt van een soort verdampingskamer met daarboven een koeler. Het komt wel vaker voor dat er gebruik gemaakt wordt van heat-pipes, maar dit is toch erg afwijkend van het normale principe.
Aan de heat-pipes zitten een dozijn aan vinnen die er voor moeten zorgen dat de warmte snel wordt afgenomen door de koude lucht.


Door het afwijkende ontwerp begon ik toch even te twijfelen aan de koeling prestaties. Of die twijfels verdwijnen, merk je later in deze review.

De slechts 355 gram wegende VapoChill Micro wordt geleverd met ventilator en, afhankelijk van de versie, een fancontroller. Deze kun je in een vrij PCI-slot plaatsen. Iets wat onhandig is het wel dus heb ik de fan op mijn fancontroller aan gesloten.

Ik ontving alle drie de beschikbare ventilatoren en heb daarvan twee getest (één in mindere mate). Alle ventilatoren hebben een afmeting van 92mm en twee van de drie hebben een 4-pins power stekker. Er is een snoertje bijgeleverd om te zorgen dat je hem ook gewoon op je moederbord kunt prikken. Zoals gezegd zijn er drie ventilatoren voor de VapoChill Micro beschikbaar. De verschillende ventilatoren zijn hieronder beschrevenDe High End (goedkoopst)
Is de goedkoopste van de drie ventilatoren en ondanks zijn naam maakt de High-end behoorlijk wat herrie. Hij produceert rond de 35dB(A). Het High-end pakket wordt geleverd zonder fan controller.

De Extreem Performance
Deze heb ik getest, hij doet het erg goed, maar maakt het meeste lawaai van allemaal. Wanneer hij op 7V draait is het geluidsniveau gekelderd naar zo’n 28dB(A). Op het hoogste niveau kom je uit op ongeveer 39dB(A). Bij deze ventilator wordt ook de fancontroller geleverd.

De Ultra Low Noise
Deze is eveneens getest en het geluidsniveau is ongeveer gelijk aan mijn Zalman 7000AlCu. Asetek geeft informatie vrij over het geluidsniveau op de laagste stand, maar ik schat dat het rond de 20dB(A) zit. Bij de Ultra Low Noise wordt eveneens een fancontroller geleverd. Dit is ook de enigste 3-pins fan.