Inhoud & uiterlijk

Verpakkingsinhoud


In de verpakking van de Iconia A1 heeft Acer alleen het broodnodige gestopt. Het gaat om de tablet zelf, een aantal boekjes, de acculader en een USB-kabel. De lader heeft een output van 2 ampère, daar is niets mis mee.

Acer had er natuurlijk voor kunnen kiezen om allerlei extra’s zoals een hoes of oortjes mee te leveren, maar om de prijs van de tablet laag te kunnen houden is hier klaarblijkelijk niet voor gekozen. Daar is ook niks mis mee, extra’s zijn leuk, maar in deze prijsklasse is het zeker geen vereiste.

Herken de iPad

Welbekend ontwerp


Het uiterlijk van de Iconia A1 komt mij wel heel bekend voor. Acer heeft weinig moeite gedaan om zich te distantiëren van het uiterlijk van één van de bekendste tablets op de markt en ik doel daarmee uiteraard op de iPad mini. Van een afstandje zijn deze twee tablets nagenoeg niet te onderscheiden, het zijn de details en logo’s die verraden welke tablet afkomstig is van welke fabrikant.

Je kan je afvragen of het per se erg is dat Acer het ontwerp van Apple kloont. Daarover zijn de meningen ook ongetwijfeld verdeeld. Je kan bijvoorbeeld vinden dat het in ieder geval niet getuigt van veel creativiteit bij de verantwoordelijken op Acer’s ontwerpafdeling, maar waarschijnlijk is dit gewoon het devies van bovenaf geweest. Anders wordt zo’n ontwerp nooit goedgekeurd door de verschillende topmensen. Het imiteren van Apple’s ontwerp is daarmee ongetwijfeld bedoeld om mee te liften op andermans succes. Aangezien Acer geen grote speler is op de tabletmarkt acht ik de kans klein dat Apple hier tijd aan zal besteden.

Inhoudelijk kan je stellen dat de Iconia A1 een beproefd ontwerp heeft, met nette rondingen en andere details die een premium gevoel oproepen.


Uiterlijk


Boven het scherm van de Iconia A1 zit een camera, onder het scherm staat enkel het Acer-logo. Zoals de meeste fabrikanten kiest Acer ervoor om de Android-knoppen in het scherm te integreren. Dat zorgt ervoor dat Google het uiterlijk, de layout en de functionaliteit van de knoppen in de toekomst eenvoudig kan wijzigen, dit is in het verleden al regelmatig gebeurd en het zou ook in de toekomst weer kunnen gebeuren. Dan is deze tablet daar in ieder geval klaar voor.

Op de achterkant is in de linkerbovenhoek nog een camera te vinden. Acer heeft ook aan de achterzijde het logo geplaatst, ditmaal in het midden, alsook een Intel Inside-beeldmerk, waarmee de aanwezigheid van een Atom-processor wordt benadrukt. Verderop in dit artikel moet blijken of we met die keuze qua prestaties en accuduur blij mogen zijn. Helemaal onderaan zijn op twee locaties een aantal gaatjes gemaakt, waarachter zich speakers bevinden.
Op de zijdes vinden we verschillende aansluitingen en knoppen. De linkerzijde en onderkant zijn leeg gelaten, maar aan de rechterkant zitten knoppen voor het aan- en uitzetten van de tablet en het wijzigen van het volume. Ook is er een poort voor een micro SD-kaartje van maximaal 32GB.

Op de bovenkant heeft Acer een aansluiting voor een koptelefoon geplaatst, alsook de aansluiting voor een micro USB-kabel en een inkeping waaronder zich een microfoon bevindt.