3min

Tags in dit artikel

, ,

Gebruikservaring, Android & software

Gebruikservaring


Bij het gebruik van de Iconia A1 valt op dat de afmetingen van de tablet niet geheel overeenkomen met die van de gemiddelde kleine tablet. Zo is zelfs de LG G Pad 8.3, welke een iets groter scherm heeft, een centimeter smaller waardoor hij toch net wat beter vast te houden is met één hand. Het lukt bij de Iconia A1 ook, maar wel met wat meer moeite.

Wat ik Acer wel moet nageven is dat er gekozen is voor een goede schermverhouding. Het scherm heeft een 4:3-verhouding en daarom is de tablet in portret- en landschapsstand vrijwel even comfortabel te gebruiken. Veel Android-tablets zijn maar in één oriëntatie prettig in gebruik.


Acer heeft de Iconia A1 uit de doos voorzien van Android 4.2 Jelly Bean. Een update naar Android 4.4 KitKat lijkt wel op de planning te staan, maar de komst ervan is nog niet officieel bevestigd. Het is dus onduidelijk hoe lang Acer zijn klanten zal laten wachten op de uitgave van die update. Daarmee zou de Iconia A1 wel weer volledig bij de tijd zijn. Google komt waarschijnlijk eind juni met een nieuwe versie van Android.

De Iconia A1 draait Android redelijk soepel. Acer heeft de interface van Android eigenlijk geheel ongemoeid gelaten, er zijn alleen enkele widgets toegevoegd. Veel fabrikanten wijzigen het uiterlijk een beetje tot geheel, soms is dat een verbetering en soms niet. Acer gaat in dit geval voor Google’s gewone interface en daar kan ik persoonlijk zonder moeite mee leven. Wel doet het me verwonderen dat er nog geen update naar Android 4.4 KitKat beschikbaar is. Het zal dan wellicht met de ondersteuning voor de hardware te maken hebben.

Toen ik de Iconia A1 uit de doos haalde was er echter wel een heel groot manko en dat was dat het scherm totaal niet responsief was. Als ik een tekst van 100 tekens zou typen, zou misschien de helft worden vastgelegd. Na een update bleek dit probleem gelukkig grotendeels voorbij. Mocht je dit dus ook ervaren, zoek dan naar updates in de Instellingen-app.


Software


De meest opvallende toevoeging die Acer heeft gedaan is de mogelijkheid om gratis 30GB opslagruimte op Dropbox te krijgen. Dat is een leuke én welkome toevoeging. Desondanks voegt Acer ook een app voor de eigen AcerCloud toe, wat ik dan weer onnodig vind, één app voor opslag in de cloud is voldoende. Voor de beveiliging van de tablet kan je gebruikmaken van de toegevoegde McAfee Mobile Security-app.

Andere toevoegingen zoals AccuWeather, Agoda, Audible, Evernote, Kobo, Life Image, Simeji, Skype, Top HD Games, Wildtangent Games en Zinio hadden van mij eveneens achterwege mogen blijven. Als gebruikers daar interesse in hebben, dan zoeken ze dat soort gratis apps gewoon op in Google Play.

In totaal staan er 54 apps op de Iconia A1, terwijl Android er standaard 31 telt. Waarschijnlijk maakt de toevoeging van deze bloatware een lagere verkoopprijs mogelijk, maar Acer moet meer aan de gebruiker denken en er minstens voor zorgen dat de apps verwijderd kunnen worden. Of Acer moet een mogelijkheid voorzien dat de gebruiker in een keuzescherm kan besluiten welke apps wel en niet voor geïnstalleerd mogen worden.