5min

Innovaties

Microsoft is sinds de komst van de Surface-producten een heuse hardwarefabrikant met eigen ‘laptops’. Waar wij in eerste instantie het vermoeden hadden dat Microsoft koos voor een Google-strategie, waarbij het jaarlijks een product uitbrengt om aan de fabrikanten te laten zien hoe het denkt dat een laptop of tablet eruit moet zien, lijkt Microsoft zich steeds verder te ontwikkelen als hardwarefabrikant.

Wel is de Surface-lijn er helemaal op gericht om zoveel mogelijk uit Windows 8 te halen, Wederom heeft Microsoft een bak innovaties doorgevoerd in het product op basis van ervaringen en nieuwe kennis. Op de eerste pagina van deze hands-on schreef ik al over het terugbrengen van het gewicht en het dunner maken van het systeem. Dat heeft het bedrijf goed gedaan, want in mijn review van de Surface Pro 2 was dat een van de minpunten.


Scherm


Dat zijn echter niet de enige verbeteringen, Microsoft heeft zoals eerder vermeld ook het scherm groter gemaakt, het scherm is nu 12 inch in plaats van 10,6 inch. Wederom een aanpassing die ik persoonlijk wel toejuich. Ik ben van mening dat de Samsung Galaxy Tab Pro 12.2 een van de beste tablets is om mee te werken, mogelijk komt daar straks de Surface Pro 3 bij. Ik vind 12 inch een prettiger formaat om mee te werken dan 10 inch, maar dit is echt mijn persoonlijke mening en dit zal niet voor iedereen opgaan.

Naast het verhogen van het schermformaat heeft Microsoft ook de schermresolutie verhoogd, waar bij de Surface Pro 2 nog gebruik gemaakt is van Full HD 1920 x 1080 pixels, beschikt de Surface Pro 3 over een schermresolutie van 2160 x 1440 pixels. Op zich is er niets mis met deze schermresolutie, maar persoonlijk had ik liever gezien dat Microsoft voor 2560×1440 pixels was gegaan, omdat dit meer marktconform is.

Een andere aanpassing op het scherm is de locatie van de Windows-toets, deze zat voorheen midden-onderaan, terwijl deze nu aan de rechterzijkant zit in het midden. Microsoft laat weten dat er twee redenen zijn voor het verplaatsen van deze knop, om te beginnen een simpele gebruiksreden. Veel gebruikers van de eerdere Surface-producten vegen enorm vaak de Charms-bar open om vervolgens daar op de Windows-toets te drukken. Vaker dan dat ze onder het scherm op de Windows-toets drukken, door de knop te verplaatsen hoeven zij de Charms-bar niet meer te openen maar kunnen ze direct op de knop drukken. De andere reden is dat er onderin het scherm een nieuwe magnetische strip is geplaatst om het toetsenbord aan te bevestigen waardoor de knop daar überhaupt niet langer kan zitten, meer hierover op de volgende pagina.

Accuduur


De accuduur van de Surface Pro 3 zou ook stukken beter moeten zijn dan zijn voorganger, voor de Surface Pro 3 geeft Microsoft aan dat de accu negen uur mee gaat, 20 procent langer dan bij de Surface Pro 2. Meestal is dit een cijfer in de meest ideale omstandigheden, maar een werkdag van acht uur ligt mogelijk wel binnen bereik. Als we kijken naar de specificaties zien we dat er in de Surface Pro 2 een accucapaciteit van 4200 mAh aanwezig was, in de Surface Pro 3 is dit met 8000 mAh aanzienlijk meer.


Camera’s


Een ander minpunt -of eigenlijk andere minpunten minpunten- in mijn review van de Surface Pro 2 waren de camera’s, Microsoft had gekozen voor twee camera’s met een maximale resolutie van 1,2 megapixel, maar de kwaliteit liet nogal wat te wensen over. Ook daar lijkt het bedrijf naar te hebben geluisterd, de Surface Pro 3 beschikt namelijk over twee camera’s die in 5 megapixel schieten.

Geluid


We hebben maar een korte hands-on kunnen doen in een grote vergaderzaal welke niet optimaal is om geluid goed te testen, maar de eerste indruk van het geluid van de Surface Pro 3 is goed. Het lijkt erop dat Microsoft de volumeproblemen waar de Surface Pro 2 mee kampten had opgelost heeft. Ook lijkt het geluid kwalitatief beter. Volgens de specificaties beschikt de Surface Pro 3 ook over stereospeakers met Dolby Surround-kwaliteit.


Pen


Wederom levert Microsoft een pen/stylus mee met de Surface Pro 3. Ik was enigszins verbaasd hoeveel aandacht Microsoft in de presentatie had voor de pen, want ik ben hier persoonlijk geen fan van en hoewel ik het al menigmaal heb geprobeerd, weten die dingen mij nooit echt te overtuigen. Wel moet ik eerlijk bekennen dat de pen van de Surface Pro 3 op mij een veel betere indruk maakte dan de pen van de Surface Pro 2. De stylus van de Surface Pro 2 leek op een goedkope pen die je op elke rommelmarkt cadeau kan krijgen, terwijl de stylus van de Surface Pro 3 er professioneel uitziet en ook veel degelijker en echter aanvoelt. Het heeft meer weg van een echte pen.

De techniek achter de pen is ook compleet veranderd. Microsoft heeft gekozen om met een nieuwe partner in zee te gaan. Bij de Surface Pro 2 zat alle techniek van de pen eigenlijk in het scherm verwerkt, de pen was niet meer dan een stukje plastic, bij de Surface Pro 3 zit er zowel in het scherm als in de pen technologie om invoer waar te nemen en dat zorgt voor veel meer mogelijkheden en ook een betere ervaring. Zo ondersteunt de pen maar liefst 256 drukpunten en zijn de mogelijkheden echt enorm, het enige probleem is dat er nog niet echt goede applicaties zijn die dit ondersteunen. Microsoft heeft de hoop een beetje gevestigd op Adobe dat momenteel werkt aan een nieuwe versie van Photoshop, welke geoptimaliseerd is voor touch-apparaten en dus ook voor de Surface Pro 3.


Nieuwe aansluiting en oplader


Hoewel alle knoppen en poorten op de Surface Pro 3 hetzelfde zijn gebleven, is de aansluiting van de stroomadapter wel veranderd. Deze gaat nu niet iets meer in de behuizing dan voorheen, hierdoor kan deze er minder snel afvallen.

Wel maakt het bedrijf nog steeds gebruik van een magnetische aansluiting, als iemand tegen je snoer aanloopt kan de kabel je Surface Pro 3 niet van het bureau trekken. Een andere aanpassing is de toevoeging van een datapoort in de stroomadapter. Er zit naast stroom nu ook de mogelijkheid om een USB 3.0-verbinding te leggen. Deze is uiteraard niet bedoeld voor tijdens het opladen, maar voor een nog op de markt te brengen dockingstation. Met dit dockingstation is het straks mogelijk om de Surface Pro 3 op te laden maar wordt er gelijktijdig een USB 3.0-verbinding gelegd zodat je ook een externe muis, toetsenbord en monitor kan aansluiten op het dockingstation.