Introductie
Op 28 augustus zal Microsoft in Nederland de Surface Pro 3 op de markt brengen. De Surface Pro 3 is wederom een hybride tussen een tablet en laptop. In de basis is dit een tablet, maar qua prestaties doet het product ook niet onder voor een laptop. Met het optioneel verkrijgbare toetsenbord is de Surface Pro 3 gewoon te gebruiken als een laptop. De Surface Pro 3 werd eind mei al gepresenteerd door Microsoft, sinds begin juli is de tablet in de Verenigde Staten te verkrijgen. Microsoft heeft zelf al bekendgemaakt dat dit de best verkopende Surface-tablet tot op heden is.De Surface Pro 3 is uiteraard de opvolger van de Surface Pro 2. De belangrijkste verschillen tussen deze twee modellen zijn direct zichtbaar. Om te beginnen is de Surface Pro 3 een stuk groter dan de Surface Pro 2, het scherm heeft nu een diagonaal van 12 inch, waar de Surface Pro 2 het moest doen met 10,6 inch. Daarnaast heeft Microsoft het voor elkaar gekregen om de Surface Pro 3 een stuk dunner en lichter te maken, 100 gram lichter dan de Surface Pro 2. Daarmee zijn de twee grootste nadelen van de Surface Pro 2 aangepakt.
Tot slot zijn er nog twee kleinere wijzigingen in het uiterlijk, zo is de Windows-knop die onder het scherm zat verplaatst naar de rechterzijkant en is de standaard aan de achterzijde niet langer beperkt tot één of twee standen, maar kan je deze op elke gewenste stand zetten. Op het eerste oog heeft Microsoft dus flink wat verbeteringen doorgevoerd, de grote vraag is of deze ook allemaal zo goed uitpakken. Dat ga ik in deze review uitzoeken voor je.
Microsoft wil met dit product niet zozeer concurreren met tablets, maar meer met laptops. Zo vergelijkt Microsoft de Surface Pro 3 keer op keer met de MacBook Air van Apple. Dit is een laptop met ongeveer dezelfde specificaties, maar wel zonder enige tablet-functie. Microsoft is van mening dat een Surface Pro 3 voor elke professional, maar ook voor elke student, een ideaal werkpaard is. Eigenlijk gaat Microsoft de strijd aan met elk mobiel apparaat dat je voor je werk of studie kan gebruiken, daarom heb ik ervoor gekozen geen concurrentietabel op te nemen, het is teveel om op te noemen.
Microsoft verkoopt de Surface Pro 3 in vijf configuraties, waarbij de specificaties telkens een stapje beter worden. In geen van deze vijf configuraties krijg je echter de Type Cover (het toetsenbord) meegeleverd, deze moet je zelf los bijkopen. Microsoft is ook niet van plan de twee producten in een bundel met korting aan te bieden, dat mogen winkeliers uiteraard wel zelf doen. Maar aangezien het initiatief hiervoor niet vanuit Microsoft komt, zal de korting niet geweldig zijn. Persoonlijk ben ik van mening dat Microsoft zichzelf hiermee in de vingers snijdt, het is geen geheim dat een Surface Pro 3 gewoon veel beter werkt met de Type Cover, ik ben dan ook van mening dat Microsoft klanten zou moeten pushen er direct eentje bij te kopen, de enige goede manier waarop het bedrijf dat kan doen is in de vorm van een bundel met korting, waarbij je bijvoorbeeld 50 procent korting krijgt op de Type Cover.
De Surface Pro 3 is in de minst uitgebreide versie te koop voor 819 euro. De uitgebreidere configuraties kosten uiteraard meer.