Uiterlijk, bouwkwaliteit & gebruikservaring

Uiterlijk


Het ontwerp van de Satellite L50-B-1H1 is prima, al mag je het niet bijzonder noemen. Er is wel een leuk patroon in de lichtgekleurde delen van de behuizing verwerkt en de speakers zijn mooi weggewerkt in een dunne strip boven het toetsenbord.

Toshiba noemt de Satellite L50-B-1H1 erg dun en licht, maar met 2,3 centimeter en meer dan 2 kilogram had men die beweringen van mij achterwege mogen laten.


Bouwkwaliteit


Over de bouwkwaliteit van de Satellite L50-B-1H1 ben ik niet te spreken. Het is duidelijk dat Toshiba zich vooral heeft gericht op goede specificaties in combinatie met een laag prijskaartje, de plastic behuizing laat namelijk veel te wensen over.

Al tijdens het typen zie je het scherm licht heen en weer klappen, het scharnier is dus vrij slap. Wanneer je de hoek van het scherm aanpast klappert het paneel ook enkele seconden na. Tevens voel je bij het invoeren van tekst de nodige flexibiliteit in de body van de laptop, wat al vanaf het eerste moment storend werkt.


Gebruikservaring


Het scherm is niet aanraakgevoelig, er zijn varianten met de aanduiding L50t die hier wel ondersteuning voor bieden. Op Toshiba’s website zijn deze varianten echter niet terug te vinden. Hoewel Microsoft er aardig op terugkomt, is Windows 8 wel veel prettiger in gebruik in combinatie met een touchscreen.

De Satellite L50-B-1H1 toont een HD-resolutie op een grootte van 15,6 inch. Daarmee kom je uit op een pixeldichtheid van net 100 pixels per inch en dat is vandaag de dag bizar laag. Tekst wordt in veel gevallen bijvoorbeeld erg onscherp weergegeven. Gelukkig zijn er ook varianten met een Full HD-scherm, dan heb je 141 pixels per inch. Dat is al wat draaglijker.

Afgezien van de flexibiliteit in de body en de schermresolutie is de Satellite L50-B-1H1 wel prettig in gebruik. Hoewel de toetsen slechts minimaal uit de body steken is de aanslag toch vrij groot. De ramplank is ook voorzien van een numeriek gedeelte, wat lang niet bij elke laptop het geval is. Het toetsenbord beschikt over functieknoppen waarmee je snel zaken als de schermverlichting en het volume kunt aanpassen; altijd handig. Helaas zijn de toetsen niet verlicht.

Het Synaptics-touchpad ondersteunt volgens de software aanrakingen met maximaal vier vingers, dat werkt prima. Wel is het oppervlak wat stroef waardoor multitouch-invoer niet altijd even makkelijk is.


Toshiba heeft voor het geluid samengewerkt met het populaire merk Skullcandy, dat voor Onkyo-speakers heeft gekozen. Over het geluid hoeft ook zeker niet geklaagd te worden, in de meeste toonhoogtes scoren de speakers ruim voldoende. Doordat de hoge tonen wel wat tekortschieten kan je echter niet spreken van een rijke ervaring.