5min Devices

Review: Honor T1 – Honor zet stap op tabletmarkt met budgetmodel

Gebruikservaring, interface & software

Gebruikservaring


Ook niet geheel onbelangrijk is natuurlijk hoe de Honor T1 het doet bij normaal gebruik. Ik heb de afgelopen weken met de Honor T1 mogen spelen en dan vallen er natuurlijk wat zaken op. Zo kan ik aftrappen met te zeggen dat de Honor T1 zeker niet de snelste tablet is die ik ooit in mijn handen heb gehad. Dat is echter een open deur want voor 149 euro mogen we ook niet teveel verwachten.

De belangrijkste vraag hierbij is eigenlijk of het ontbreken van die snelheid vervelend is en ik vind eigenlijk van wel. Nu sta ik niet echt bekend om mijn geduld dus dat speelt ook zeker een rol, maar als ik in Chrome een webadres intik op de tablet dan wil ik dat die website binnen één a twee seconde is ingeladen. Is dat veeleisend? Misschien, maar voor deze tablet zeker want deze heeft daar gewoon vier seconde voor nodig. Dit is een heel klein voorbeeld maar het zegt heel veel over deze tablet, veel zaken kosten gewoon net iets meer tijd dan bij een tablet die 100 euro duurder is. We praten altijd over fracties van een seconde of één of twee seconden, maar dat is wel iets om rekening mee te houden bij deze tablet.

De processor in deze tablet is een Snapdragon 200 en dit is een chip die we al regelmatig op de redactie voorbij hebben zien komen. Het is een hele leuke, goedkope chip met een laag energieverbruik maar ook duidelijk de traagste die Qualcomm in zijn assortiment heeft op dit moment.

Het formaat van de tablet is wat mij betreft prima, ik ben echt uitgekeken op tablets met een 7 inch-scherm, doe mij maar gewoon 8 inch. De tablet maakt gebruik van een 16:9 verhouding wat ideaal is om films te kijken, persoonlijk doe ik dat niet zoveel op een tablet, ik ben meer van het surfen, e-mailen en Facebooken op een tablet en daarbij vind ik persoonlijk een 4:3-verhouding prettiger, maar ik vond het zeker niet storend bij deze tablet, ik heb dat sneller bij een 7 inch scherm.

Review: Honor T1 – Honor zet stap op tabletmarkt met budgetmodel

Interface


Honor levert op deze tablet Android-versie 4.3 mee, of daar nog een update voor gaat komen is onduidelijk. Deze versie is inmiddels ruim 1,5 jaar oud maar veel tablets in deze prijsklasse moeten het nog stellen met Android 4.2 of zelfs nog ouder. Wat dat betreft hebben we weinig te klagen, maar toch zien we graag dat er nog een update gaat komen naar Android 5.0. Al is het alleen maar omdat Android vanaf versie 4.4 beter om kan gaan met minder krachtige hardware. Daarnaast beweert Honor een merk te zijn dat wil inspelen om de wensen van zijn gebruikers, software die bijgewerkt is naar de laatste versie hoort daar wat mij betreft zeker bij.

Over Android 4.3 heeft Honor zijn eigen schil heen gelegd. Deze schil draagt de naam Emotion UI en wordt ook door Huawei gebruikt. Op deze tablet staat Emotion UI 1.6 en dit is de meest beperkte versie van de Emotion UI-skin die ik ooit heb gezien. Misschien komt dat omdat op de Honor 6 (review) al Emotion UI 3.0 staat en op de Huawei Ascend Mate 7 (review) al Emotion UI 3.5 met een complete thema-winkel. Hier slaat Honor wat mij betreft de plank volledig mis, als je een skin op de plank hebt liggen die al jaren is doorontwikkeld, installeer deze dan ook op je producten.

Ik heb bij Honor inmiddels al een keer of vijf gevraagd of ik nog updates kan verwachten voor in elk geval de Emotion UI op deze tablet, maar tot op heden weten ze het antwoord in Nederland nog niet. Ik krijg een beetje het gevoel dat men dat alleen in China weet en die houden hun kaken stijf op elkaar. Wat dat betreft valt er nog genoeg te verbeteren aan de strategie van Honor, vooralsnog bestaat die strategie in mijn optiek alleen op papier en niet in de praktijk.

Honor gebruikt op de T1 dus een zeer verouderde versie van Emotion UI, deze versie werkt niet al te soepel maar ik kan niet beoordelen of dat aan de chipset ligt of aan de software. De basisfuncties die je wellicht van Huawei of Honor kent zitten erin. Zo is er geen applicatielijst aanwezig, maar werkt Honor alleen met dashboards (startschermen), daarop worden dan ook alle apps geplaatst na installatie. Dit heeft veel gelijkenis met iOS van Apple, maar biedt Android natuurlijk ook nog widgets.

De thema’s in deze versie van Emotion UI zijn niet veel meer dan een achtergrondwissel en een paar icoontjes. Dit is zeker niet te vergelijken met de nieuwere versies van Emotion UI. Hierdoor is de thema-functie eigenlijk overbodig op deze tablet. Erg jammer.

Software


Veel Android-fabrikanten leveren de nodige apps mee met hun producten. Soms zitten daar hele nuttige toevoegingen bij maar vaak zit er ook een hele hoop troep tussen die ze beter achterwege kunnen laten. In het geval van Honor worden er 43 apps meegeleverd. Daar heb ik over het algemeen weinig op aan te merken, al zitten er wederom wat titels tussen die ze echt optioneel moeten maken. Goed voorbeeld hiervan is de gamewinkel van Gameloft, de drie voorgeïnstalleerde games en Kingsoft Office. Deze kunnen gebruikers prima zelf uit de Google Play Store halen als ze die willen installeren. Gelukkig biedt Honor wel de mogelijkheid om ze te verwijderen van de tablet.

Al met al valt de hoeveelheid bloatware (ongewenste apps) wel mee. Als Honor echt apps van derden aan wil prijzen kan het beter een eigen applicatiewinkel maken waar gebruikers in kunnen spitten, dan hoeft het merk nog maar één app voor te installeren.