4min

Uiterlijk: perfect formaat

De afgelopen jaren zijn alle smartphones steeds maar groter geworden, we begonnen met schermformaten van rond de vier inch, dat ging vervolgens omhoog richting de 5 inch en vervolgens ruimschoots over de 5 inch heen. HTC heeft er nu voor gekozen om vast te houden aan het schermformaat van 5 inch en om eerlijk te zijn vind ik dat gewoon een prettig formaat. Smartphones hoeven echt niet groter te zijn, prima als iemand graag een phablet heeft, maar voor de doorsnee smartphone-gebruiker is 5 inch perfect.


In de introductie van deze review gaf ik al aan dat HTC qua ontwerp extreem heeft vastgehouden aan het ontwerp van vorig jaar en dat is ook een beetje onze schuld. Wij hebben vorig jaar net als veel andere professionele reviewers de HTC One M8 verheerlijkt. Het was een van de mooiste smartphones van 2014, dat HTC daaraan probeert vast te houden is dan ook niet vreemd. Het komt alleen niet zo innovatief over.


HTC heeft een paar kleine aanpassingen gedaan, de behuizing is nog steeds volledig uit aluminium vervaardigt en voelt in mijn optiek iets steviger aan dat het model van vorig jaar. De achterkant is ook nog steeds een beetje gebogen zodat het toestel lekker in de hand ligt, de zijkanten zijn afgerond en lopen door naar de voorkant van het toestel. Vorig jaar liep de behuizing helemaal door naar de voorkant tot aan het scherm nu stopt het enkele millimeters ervoor, hierdoor ontstaat een extra randje. Wel is goed te zien dat de achterkant min of meer een soort metalen bakje is waar het toestel in ligt, de voorkant bestaat voor het grootste deel uit het scherm maar rondom is ook daar weer een aluminium behuizing gebruikt.

In die behuizing aan de voorkant zitten de HTC Boomsound-speakers verwerkt die net iets meer ruimte hebben gekregen dan afgelopen jaar. Een ander belangrijk verschil is dat HTC niet langer gebruik maakt van één kleur maar van twee kleuren. De rand van de behuizing heeft een andere kleur dan de achterzijde en voorkant van het toestel. Bij het grijze toestel is de rand net wat donkerder grijs, dat is niet heel spannend, maar bij de zilveren versie van de HTC One M9 is de rand goud gekleurd. Dat vind ik gewaagd want veel mensen vinden een zilveren smartphone best mooi, maar goud is, zeker in Nederland, niet altijd even populair.


Een ander uiterlijk verschil dat ik de moeite waard vind om te vermelden is HTC’s keuze voor de fysieke knoppen. HTC heeft ervoor gekozen om de stand-by-knop te verhuizen, deze zat vorig jaar bovenop het toestel en zit nu aan de rechterzijkant, het verplaatsen van deze knop is een prima keuze want mensen met kleinere handen kunnen makkelijker een knop aan de zijkant bedienen dan aan de bovenkant. Wat ik echter een extreem slechte keuze vind van HTC is dat ze de volumeknop hebben gesplitst in twee aparte knoppen. Hierdoor zitten er drie vrijwel even grootte knoppen boven elkaar, van boven naar beneden zijn dat volume omhoog, volume omlaag en stand-by.

De afstand tussen de volume omlaag- en stand-by-knop is weliswaar een fractie groter en er is heel subtiel een structuur aangebracht in de stand-by-knop maar dat is onvoldoende om deze knop te onderscheiden van de volume-knoppen. Ik heb dan ook regelmatig op de volume-knoppen zitten drukken terwijl ik het toestel wilde inschakelen. Als HTC gewoon had gekozen voor één grote volume-knop was dat niet gebeurd. HTC heeft die keuze nu gemaakt en kan dat niet meer aanpassen, wel zou het bedrijf met een firmware-update de volume-knoppen een functie kunnen geven, dat als ze worden ingedrukt als het toestel in stand-by staat dat het scherm wordt ingeschakeld. Dat zou mij in elk geval een hoop frustratie schelen.


Bouwkwaliteit


Doordat HTC zoveel gebruik maakt van aluminium en ook nog eens heeft gekozen voor Corning Gorilla Glass 4 beschikt dit toestel over een uitstekende bouwkwaliteit. Persoonlijk vind ik het toestel een stuk steviger aanvoelen dan het toestel van vorig jaar, ondanks dat ze zoveel op elkaar lijken. Ook als ik enorm veel druk zet op het scherm dan zie ik wel wat vlekken ontstaan maar niet voldoende om zorgen te hebben over de bouwkwaliteit.

Ook de knoppen die in de zijkant van de behuizing zijn verwerkt hebben precies de speling die ze nodig hebben en niet meer. Ook zijn deze knoppen weer gemaakt van aluminium en kunnen dus tegen een stootje. Op het gebied van bouwkwaliteit heeft HTC zijn zaakjes dus duidelijk op orde.