3min Devices

HTC heeft de HTC One M9 officieel gepresenteerd

HTC heeft zojuist in Barcelona officieel de HTC One M9 gepresenteerd. De HTC One M9 is duidelijk gebaseerd op de HTC One M8. Voor velen zal het toestel herkenbaar ogen want HTC heeft het ontwerp vrijwel identiek overgenomen van de HTC One M8. Het enige grote visuele verschil is de camera aan de achterzijde. Gelukkig heeft HTC aan de binnenkant wel wat wijzigingen doorgevoerd.

HTC kiest ervoor om vast te houden aah het formaat van zijn vlaggenschip, er is dan ook opnieuw gekozen voor een 5 inch scherm. Het Taiwanese bedrijf doet echter niet mee aan de pixel per inch-race en houdt vast aan een Full HD-schermresolutie van 1920 x 1080 pixels. De meningen over het nut van een hogere schermresolutie op een dergelijk klein scherm lopen zeer uiteen. Het is voor het menselijk oog zo goed als onmogelijk om het verschil goed waar te nemen. Wel is het zo dat bij een QHD-resolutie (2560 x 1440 pixels) het beeld veel scherper is. HTC heeft niet gekozen voor een dergelijk hoge resolutie en houdt vast aan Full HD. Dat betekent dat daarin geen verschil is met vorig jaar.

Het grootste minpunt van het vlaggenschip van vorig jaar was duidelijk de camera-opstelling aan de achterzijde. De HTC One M8 (review) beschikte over twee camera’s die volgens HTC geweldige foto’s zouden maken. De praktijk bewees echter dat de kwaliteit helemaal niet zo goed was en de camera’s het grootste manko waren van het toestel. Nu heeft HTC besloten om gewoon één goede camera aan de achterzijde te plaatsen, een camera van 20 megapixels. De 4 megapixel ultrapixel camera die aan de achterkant zat bij de One M8 zit nu aan de voorkant bij de One M9. Deze camera is wel zeer geschikt voor selfies omdat deze camera van dichtbij en in donker wel goede foto’s kan maken.

Aan de voorkant zijn wederom twee speakers aanwezig met HTC Boomsound. Deze speakers zijn dit jaar nog verder verbetert een voorzien van Dolby Surround Sound.

Aan de binnenkant heeft HTC wel de nodige wijzigingen doorgevoerd, zo heeft het nu gekozen voor een Qualcomm Snapdragon 810-chipset in combinatie met 3GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslagcapaciteit. Dit is op dit moment de allersnelste mobiele chip die voor fabrikanten verkrijgbaar is. Verder beschikt het toestel over nieuwe technologieën zoals Bluetooth 4.1 en Wifi a/b/g/n/AC. Ook is er wederom NFC aanwezig in het toestel.

Waar de HTC One M8 in uitblonk was in de behuizing en die is behouden gebleven bij de One M9. HTC kiest voor een vrijwel volledige aluminium behuizing die uit een stuk is gemaakt, daardoor is de bouwkwaliteit van het toestel echt heel goed. Aan de voorkant wordt gebruik gemaakt van Gorilla Glass om het scherm te beschermen.

Heel spannend maakt HTC het vlaggenschip van dit jaar niet, maar het verbetert de fouten die het vorig jaar maakte, de camera, en update de speakers en de interne componenten met de laatste nieuwe high-end onderdelen. Uiteraard is de HTC One M9 voorzien van de laatste Android-versie, Android 5.0 Lollipop en Sense 7. Sense is de eigen schil die bovenop Android draait en enkele unieke features toevoegt. Hiermee is de HTC One M9 waarschijnlijk weer een van de betere smartphones van dit jaar, maar het is natuurlijk nog even afwachten waar de concurrentie dit jaar mee komt.

De HTC One M9 zal te koop zijn vanaf 31 maart voor een adviesprijs van 749 euro.