3min

Tags in dit artikel

, ,

Hardware & ontwerp

Synology heeft bij de DS216+ gekozen voor een Intel Celeron N3050-processor. Deze chip beschikt over twee rekenkernen, de maximale kloksnelheid bedraagt 1,6 GHz. De processor wordt bijgestaan door 1GB aan werkgeheugen. Zoals al eerder besproken biedt de DS216+ ruimte aan twee harde schijven, deze worden aangesloten via SATA600, de maximale opslagruimte kan 20TB bedragen. Van Synology zijn we gewend dat de NAS-systemen uitsluitend zonder harde schijven geleverd worden en dat is bij de DS216+ ook zo. Het ontwerp van de DS216+ is zo goed als identiek aan dat van eerdere producten uit de DS2-serie, zoals de DS212, DS213 en DS214. Een opmerkelijk verschil is dat deze NAS-systemen aan de voorkant voorzien waren van een sleuf voor SD-kaarten, terwijl dit bij de DS216+ niet het geval is. Sterker nog: de sleuf is simpelweg afgedekt met een plastic plaatje. Synology had dus geen zin om een vers ontwerp te maken, of had nog een hele rits aan overtollige behuizingen van eerdere series liggen. De behuizing van de DS216+ is volledig vervaardigd uit plastic, wat we bij de DS2-serie ook wel gewend zijn. De behuizing is geheel matzwart, enkel de afneembare voorzijde is van glanzend zwart plastic gemaakt. Op de voorzijde vinden we bovenaan een viertal LED’s, welke de status van de NAS, LAN-verbinding en de harde schijven weergeven. Normaliter zijn deze lichtjes natuurlijk groen gekleurd.
Verder naar onderen vinden we een USB 3.0-poort, waar een camera of externe schijf aan verbonden kan worden. Doe je dit, dan kan je vervolgens een lokale kopie van de gegevens maken met de knop die er direct onder zit. Als laatste is er nog een aan/uit-knop op de voorzijde van de DS216+ te vinden.
Om de harde schijven te plaatsen moet de plaat op de voorzijde verwijderd worden. Dit doe je simpelweg door deze los te trekken. Vervolgens kan je de lades voor de harde schijven loshalen door een palletje naar boven te duwen. Het plaatsen van de harde schijf gebeurt volledig zonder tussenkomst van gereedschap, het is simpelweg een kwestie van de schijf in de lade plaatsen en deze vast te zetten door twee panelen tegen de zijdes van de lade te duwen. In het geval van 2,5 inch-schijven moet wel een schroevendraaier gebruikt worden. Vervolgens kunnen de lades weer in de behuizing worden geduwd en kan het front-paneel weer worden bevestigd.
Op de achterzijde van de DS216+ heeft Synology nog een aantal poorten geplaatst. Zo zitten hier twee USB 2.0-poorten, een LAN-poort, een eSATA-poort en een aansluiting voor de adapter. Het is me een raadsel waarom Synology heeft gekozen voor USB 2.0-poorten, terwijl USB 3.0 inmiddels toch ook al heel wat jaren gemeengoed is. De achterzijde bevat verder nog een ventilator, een Kensington-slot en een verzonken knopje waarmee de NAS een totale reset kan worden gegeven.