2min

Inleiding

Synology is met zijn NAS-producten actief op zowel de consumentenmarkt als de zakelijke markt. Waar consumenten vaak gaan voor een NAS met ondersteuning voor één, twee schijven of vier schijven, hebben bedrijven vaak wat meer eisen met betrekking tot veiligheid en de gewenste opslagcapaciteit.

De DS1512+ en de DS1812+ spelen hier goed op in, aangezien we hier spreken over twee modellen met respectievelijk vijf en acht slots voor harde schijven. De DS1512+ kan voorzien in maximaal 20TB aan opslagcapaciteit, de DS1512+ in maximaal 32TB. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de gebruikte harde schijven en RAID-levels. Bij het voorbeeld van 20 en 32TB zou men dan harde schijven met 4TB opslagruimte moeten aanschaffen en deze in RAID 0 moeten opstellen. Hierbij is echter geen enkele vorm van veiligheid ingebakken en als één van de schijven kapot zou gaan, is alle data verloren.

Daarom zullen bedrijven in de praktijk niet snel kiezen voor een RAID 0-oplossing, maar eerder voor RAID 5, 6 of 10. Hierbij gaat een deel van de opslagcapaciteit verloren, die wordt gebruikt om redundantie te creëren, zodat de data behouden blijft, mocht een schijf het begeven.


Wij hebben deze zakelijke NAS’en onderworpen aan verschillende benchmarks, om de prestaties zo goed mogelijk in beeld te krijgen, ook hebben we dit gedaan onder verschillende RAID-levels. We hebben hiervoor Western Digital 500GB schijven gebruikt uit de RE-serie. RE staat voor RAID Edition, deze schijven zijn dus speciaal bedoeld voor RAID-toepassingen. Daarnaast hebben we uitgebreid gekeken naar de beheersoftware van Synology, om te zien welke mogelijkheden deze biedt. Mensen die al bekend zijn met Synology zullen waarschijnlijk wel weten dat dit bedrijf de meest uitgebreide interface en mogelijkheden biedt van alle fabrikanten die NAS-producten op de markt brengen.

De DS1512+ is op het moment van schrijven te koop voor een bedrag van 635 euro, de DS1812+ gaat over de toonbank voor 778 euro.