3min

Tags in dit artikel

, , , ,

De pijnbank

Geluid


Speciaal voor deze review heb ik een decibelmeter aangeschaft. Het probleem is dat het achtergrondlawaai hoger is dan het geluid van de voeding. Op een rustig moment op de dag is het nog steeds zo’n 40dB, ’s nachts daalt dat wel tot zo’n 26dB. Ik heb de voeding vergeleken met twee fans van 21dB en 23dB en ze zijn alle drie vrij onhoorbaar.

De snelheid van voedingsfan kan je overigens aanpassen, naast de aansluiting voor het moederbord zit nog een aansluiting voor de fan. Eerst dacht ik nog dat de fan uit stond omdat ik helemaal niks hoorde, maar toen ik keek draaide hij wel. Als je een stiltefreak bent zoals ik, kan je als je deze voeding hebt beter investeren in iets dat je harde schijf stiller maakt, want die komt boven het geluid van je voeding uit.

Voltage


Het voltage is gemeten onder volle belasting.

Voltage
3,3 Volt 3,33v
5 Volt 5,05
12 Volt 11,92 Volt

Wat je kan verwachten van een kwaliteitsvoeding.

Wattage


De enige manier om er achter te komen of een voeding ook daadwerkelijk 450watt aan kan is om er een high-end systeem aan te hangen en de voeding tot de het uiterste te gebruiken. Op de vorige pagina heb ik uitgelegd hoe ik de pijnbank voor deze voeding heb gemaakt. Hier volgt het uiteindelijke testsysteem:

[th]Systeem[/th] [th][/th]
Processor Intel Core 2 Duo E6750 2,66@3,2Ghz
Geheugen 2x1Gb 800Mhz PC6400
Moederbord Asus P5K Pro
Videokaarten Ati HD3870 & HD2400Pro
Harde schijven 4x Samsung Spinpoint T166 500gb Raid 0, 2x Seagate Barracuda 160gb, Raid 0
Geluidskaart Creative X-Fi XtremeMusic
Koeling MACS 80watt cpu koeler, MCW50-T (80watt tec), 3x120mm fan, 3x92mm fan, 1x80mm fan
Overig 3x CCFL, 1 externe harde schijf, 4 gamepads, Logitech MX518, G5& G15, floppydisk en DVD speler

Met dit systeem gebruikte ik in idle-modus slechts 233 watt. Toen ik wilde gaan stressen merkte ik dat de MCW50-T in slechts zeer korte tijd erg warm was geworden en moest ik deze loskoppelen. Met een temperatuursensor kwam ik erachter dat de TEC was opgewarmd tot maarliefst 80 graden. Omdat TEC’s dus eigenlijk watergekoeld moeten worden heb ik wat tubes die ik over had erin gestoken, met water gevuld en de extra fans erop gericht zodat de temperatuur voor de volgende stress poging niet zo snel zou oplopen.


Uiteindelijk ben ik niet hoger dan 325 watt gekomen, zelf met dit systeem volledig gestrest. Nou ben ik van mening dat dit toch wel een high-end systeem is
en zelfs met twee 80 watt peltierkoelelementen aangesloten haal ik nog niet het maximum van deze voeding. Op ons forum is vaak te zien dat mensen een hoog wattage voeding aanraden, ik hoop dat die nu inzien dat het echt overdreven is.

Looks


Omdat de voeding gericht is op casemodders wordt daar ook nog even naar gekeken. De voeding en de verpakking zien er goed uit. De kabels zijn gesleaved, maar niet met UV of iets dergelijks. Een casemodder zal als hij dat per se wil wel nieuwe cablesleave gebruiken natuurlijk. Deze sleave past beter bij de voeding dan een UV sleave.


Zoals je ziet past de voeding in de computer van een casemodder. Het is geen dof zwart en afhankelijk van je smaak of misschien de casemod mag deze voeding er best zijn.