2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Een pijnbank maken

Het testen van deze voeding gaat op een andere manier gebeuren dan normaal. Normaal zouden we kijken naar de voltages onder verschillende soorten stress. Dit is geen goede manier van meten hoe goed de voeding is omdat alle (redelijke) voedingen van tegenwoordig automatisch het voltage aanpassen aan de mate van stress.

Als het voltage dus een beetje naar beneden gaat zegt dat dus niks over de kwaliteit van de voeding. Natuurlijk ga ik wel kijken naar de voltage om te kijken of die in je juiste range zit.

Het meest lastige blijft dan om de ampères te testen, kan deze voeding wel 450 watt aan? Lukt het de voeding om een gedeelde 420 watt aan 12v leeg te slurpen, of een gedeelde 170 watt op de 5 en 3,3 volt? Om dit te testen heb je een dynamisch systeem nodig die de voeding op die manier kan belasten. Zo’n systeem is erg duur, daarom zal ik het proberen na te bootsen met allerlei losse hardware die ik heb.

De kunst is dus om precies genoeg apparaten van het juiste voltage aan te sluiten. Een processor gebruikt vooral 12v, net zoals peltier-elementen. Maar harde schijven en optische lezers gebruiken een beetje van de 12v- en de 5v-lijn. SATA HD’s gebruiken zelfs 3,3v. Videokaarten gebruiken 3,3v via het moederbord en 12v via de molex/PCIe aansluitingen. Hoe weet je hoeveel elk apparaat gebruikt, hoe zet je het in een goede mix en misschien nog wel het lastigst, hoe krijg je het voor elkaar dat alles 100 procent aan het werk is?

De voeding is aansloten op het volgende systeem.

Omdat dit systeem in idle toestand 130watt (let op: dit is wat de voeding uit de muur trekt) gebruikt, wat minder is dan een Xbox 360 of een PS3, zal ik een aantal onderdelen aan Fusor toevoegen om meer richting het maximale vermogen te komen van de voeding. Onderdelen uit de twee andere computers, evenals USB-apparaten zal ik aansluiten tot ik geen ruimte meer heb. 3CCFL lampen, verschillende fans en een 80watt waterkoelingpeltierblok zal ik gebruiken om de 12v-lijn extra te belasten.


Een HD3870 wordt aangeraden om te gebruiken in combinatie met een 450watt voeding. De zes pins PCI-Express aansluiting is natuurlijk wel noodzakelijk, maar 450 watt…