3min

Tags in dit artikel

, , ,

Blazing Speed

Om de performance te meten heb ik drie systemen gebruikt die je bij mensen thuis kan vinden. Een high-end PC, een laptop, en een low-end pc.

De high-end Core 2 Duo maakt gebruikt van een P35 moederbord in combinatie met een ICH9R chipset. De Centrino laptop gebruikt een i945GM moederbord en een ICH7 chipset enn de low-end, een Pentium 4 systeem, een i865PE moederbord in combinatie met een ICH5R. Zou je je nog kunnen afvragen, waarom Intel machines? Het antwoord daarop is, dat het niet uitmaakt, omdat we de USB-controller benchmarken. En de meeste chipsets hebben de USB-controller op de southbridge zitten. Dat is ook zo bij AMD dus je zal geen snelheidsverbeteringen zien.

De OCZ Rally 2 Turbo 4GB zal het opnemen tegen de 2,5 inch grote Western Digital Passport 60GB en een doorsnee MP3 -speler met 1GB aan flashgeheugen (Creative MuVo V100). Dit omdat iemand die gebruikmaakt van een USB-stick of er een wil kopen enkele zaken in overweging moet nemen: kies ik voor een grote harde schijf waar veel data op kan of voldoet een MP3-speler ook? Of ga ik toch voor een grote geheugenstick?



OCZ Rally benchmarks
ATTO @ High-end pc ATTO @ Laptop ATTO @ Low-end pc



HD Tune @ High-end pc HD Tune @ Laptop HD Tune @ Low-end pc





Western Digital Passport 60GB benchmarks
ATTO @ High-end pc ATTO @ Laptop ATTO @ Low-end pc



HD Tune @ High-end pc HD Tune @ Laptop HD Tune @ Low-end pc





mp3-speler benchmarks
ATTO @ High-end pc ATTO @ Laptop ATTO @ Low-end pc




HD Tune had geen zin om mijn MP3-speler te benchmarken. De mp3-speler wordt als een 256MB opslagapparaat gezien en zodra je begint met de benchmark krijg je een error. Na iets tweaken kon ik met Atto snelheden van 24MB/s schrijven en 35MB/s lezen halen. OCZ claimt snelheden van 30 MB/s schrijven en 35 MB/s lezen. Die zijn naar mijn mening iets te hoog gegrepen. Wat mooi terug valt te zien uit de HD Tune-test is de reactiesnelheid van maarliefst 0,7ms of 7/10.000ste van een seconde.

Het kost ongeveer vijf minuten om de USB stick helemaal te vullen, zoals te zien hierboven afhankelijk van de grootte van de bestanden. Voor deze test heb ik 4GB aan mp3’s gekopieerd en geklokt met een stopwatch (5:03,4). Alles weer uitlezen duurt ongeveer twee minuten. Volgens OCZ is hij geoptimaliseerd voor bestanden groter dan 5MB en dus prima geschikt voor mp3-bestanden.

Om te kijken of de chipset niet de bottleneck is in deze test heb ik een 3,5 inch externe HD aangesloten op de systemen, met de 3,5 inch kwam ik meestal niet veel hoger dan 33 MB/s. USB2.0 kan in ieder geval nog lang mee, 480 Mb/s halen we hier niet. USB3.0 hebben we in elk geval nog niet nodig als dit verholpen wordt.

Table of contents