2min

Tags in dit artikel

, , ,

Voorwoord

Creative is op het gebied van geluidskaarten al jaren een bekende speler op de markt, ook op het gebied van portable-audio heeft Creative een aardige reputatie opgebouwd. Het begon allemaal met de Creative NOMAD-lijn die onder andere bestond uit de Creative NOMAD Jukebox die in 2000 geïntroduceerd werd en over maar liefst zes gigabyte geheugen beschikte. Deze lijn evolueerde later in de Creative ZEN-lijn. Deze serie mp3-spelers kent een groot aantal verschillende soorten die allemaal een specifieke markt bedienen.

Het succes van Apple’s Shuffle is niet onopgemerkt gebleven bij Creative, het antwoord op de iPod Nano had het bedrijf al gevonden met de ZEN Micro. In deze review wordt de geüpdate versie met externe speaker besproken, zal Creative met de ZEN Stone een geduchte concurrent voor Apple’s Shuffle kunnen neerzetten?

Misschien lijkt het vreemd om de Zen Micro gelijk als concurrent van de iPod Shuffle te bestempelen maar tijdens het testen van de speler kreeg ik echt het idee dat de ZEN Micro voor precies dezelfde markt als Apple’s Shuffle is bedoeld en dat maakt het nog geen slecht apparaat. Laten we allereerst naar de specificaties van de twee spelers kijken, deze staan hier onder in de tabel.

Functie ZEN Stone ZEN Stone Plus
Opslagcapaciteit 1 Gigabyte 2 Gigabyte
FM Radio Nee Ja
Scherm Geen 64 x 64 pixels
Ondersteunde Bestandsformaten MP3, AAC (onbeveiligd) en WMA MP3, AAC (onbeveiligd) en WMA
Formaat 53,67×35,63×16,0 mm (BxHxD) 55,6×35,7×17,5 mm (BxHxD)
Externe Luidspreker Ja Ja
Adviesrijs 29,90 euro 49,90 euro

In deze review zal ik de speler zo goed mogelijk met de iPod Shuffle 2g proberen te vergelijken. Verder zal ik de geluidskwaliteit vergelijken met een aantal andere spelers waarover ik de beschikking heb.

Het vergelijkingsmateriaal

ZEN Stone en ZEN Stone Plus