3min

Functies

Video


De video-optie van MythTV werkt goed. De ondersteuning voor bestandsformaten zit wel snor en het afspelen gaat snel en vlekkeloos. Zo biedt MythTV ondersteuning voor onder meer DVD, VCD, HD-formaten enzovoorts. Er is ondersteuning voor ISO’s, dus dan mount MythTV zelf de ISO en speelt hij deze af. Dit alles wordt dan automatisch geregeld. Wanneer je DVD’s afspeelt, functioneren deze inclusief menu, subtitles en dergelijke.

MythTV biedt standaard geen ondersteuning voor video’s, aangezien standaard er alleen PVR-functies zijn. Om toch video-support te hebben is er een officiële plugin, die ook ontwikkelt is door dezelfde ontwikkelaars genaamd MythVideo. Deze plugin werkt gewoon goed en integreert nagenoeg naadloos in MythTV.


MythVideo biedt ook ondersteuning om een andere afspeler in te stellen. Dan kan je bijvoorbeeld VLC, of een andere videospeler gebruiken om je video’s mee af te spelen. MythVideo zal ervoor zorgen dat de integratie nagenoeg naadloos verloopt, zodat het lijkt alsof je gewoon de interne speler gebruikt.

Muziek


Het afspelen van muziek gaat ook gewoon goed. Er zijn veel opties, zoals het bijhouden van libraries en ook is het mogelijk om je muziek gewoon te sorteren op tags. Er zijn dus genoeg functies voor het overzicht.

In het overzichtsvenster, wanneer je je muziek afspeelt, is het mogelijk om de muziek te pauzeren door te spoelen. Daarnaast is het mogelijk om afspeellijsten aan te maken, te wijzigen en te verwijderen. Verder is het mogelijk om muziek te shufflen, zodat je niet zomaar nog een keer dezelfde muziek terughoort. Als laatst is er nog een visualisation-mogelijkheid.


Daarnaast is er een functie die wel wat ‘unieker’ is, het is namelijk mogelijk om muziek te rippen. Men kan heel simpel een cd in de cd-speler stoppen en vervolgens de muziek die erop staat naar de computer kopiëren. Een soortgelijke functie is ook de import, zodat de muziek af te spelen is.

Foto’s


In de foto-functie zijn toch wel wat steken laten vallen. Zoals eigenlijk alle mediacenters hebben, biedt ook dit pakket enkel de mogelijkheid om er een diashow van te maken en verder kan je de afbeeldingen bekijken. Meer opties zijn er eigenlijk niet aanwezig.

De afbeeldingen worden allemaal gewoon uitgelezen, er wordt een thumbnail gemaakt en vervolgens wordt er een overzicht neergezet. Wanneer je veel foto’s hebt zou dit wel eens wat onoverzichtelijk kunnen worden. Manieren om gallery’s aan te maken zijn er helaas niet.


TV-kijken


Dan komen we aan bij de core-functie van MythTV. Namelijk het televisiekijken en het opnemen van programma’s. MythTV biedt hiervoor dan ook vrij veel opties aan, zodat men op elke mogelijke manier tv kan kijken en televisie kan opnemen.

Deze functies werken eveneens zeer goed en door middel van de EPG (Elektronische ProgrammaGids) kan bepaald worden wat er gekeken wordt. Men kan ook kiezen om het op te nemen, dan kan het teruggekeken worden in MythTV. De tuner wordt snel opgepikt en de EPG wordt ook snel gedownload.

Toch missen we wel een paar functies, zoals radio-ondersteuning. Het is niet mogelijk om radio te luisteren met MythTV. Dit gemis wordt ook niet goed gemaakt door middel van een internetradio of iets dergelijks, de hele functie lijkt gewoon te ontbreken.

Er zijn genoeg opties, zo is er bijvoorbeeld een optie om de gids te doorzoeken op alle mogelijke manieren en velden. Het is mogelijk om je opnames te groeperen en het is mogelijk om prioriteiten te geven aan je opnames. Daarnaast is er ook een scherm voor je systeemstatus, waarop je kan zien hoe het gesteld is met allerhande zaken, zoals bijvoorbeeld de schijfruimte.

Overig


Verder zijn er nog een aantal functies die wel het vermelden waard zijn. Zo is er de mogelijkheid om het weer te bekijken, ons is het echter niet gelukt om hier een Nederlandse stad in te laden. Het inladen van Amerikaanse steden ging echter in één keer goed. Na het inladen van je stad krijg je een overzichtsvenster te zien met het weer en de windkracht.


Dan heb je nog mogelijkheid om backups te maken van je configuratie, van je bestanden enzovoorts. Deze backups kan je maken naar bijvoorbeeld een DVD, maar het is ook mogelijk om ze naar de harde schijf te maken. Dit wordt ook door middel van een plugin geregeld, genaamd MythArchive.

Table of contents