Inleiding

MythTV is eigenlijk een vreemde eend in de bijt. Het pakket is namelijk enkel beschikbaar op Linux-distributies. Het pakket werkt dus niet op Windows of Mac OS, maar enkel op Linux. Dat zorgt ervoor dat het pakket in ieder geval geoptimaliseerd is voor Linux en dat het daarom dus ook beter zou moeten draaien.

Het project is begonnen in 2002 en sindsdien wordt het project steeds verder uitgebreid en geüpgraded met functies. Het project profileert zich als een DVR, wat staat voor een Digital Video Recorder. GB-PVR, een pakket dat wij ook nog zullen reviewen, mikt eveneens op PVR-achtige features.

De standaard tendens bij deze PVR-programma’s is dat ze goed zijn in kijken van televisie en het opnemen van programma’s, maar dat alle rest er een beetje bijhangt. Dat betekent dan dat de suite niet als een volledige mediacenter valt in te zetten. Of dit met MythTV ook zo is, gaan we uitzoeken en lees je dus verderop in deze review.


Functies


Zoals gezegd richt MythTV zich vooral op Digital Video Recording. Dit wil zeggen dat de functies vooral betrekking hebben op dit ‘onderwerp’. Zo is het mogelijk om televisieprogramma’s op te nemen, met een vrijwel complete vrijheid. Televisieprogramma’s kunnen ‘live’ gepauzeerd worden en men kan terug- en vooruitspoelen.

De andere functies zijn veelal te verkrijgen via plugins. Er zijn diverse plugins, eentje voor video’s (MythVideo), eentje voor muziek (MythMusic), eentje voor afbeeldingen (MythGallery) enzovoorts. Alle plugins zijn hier te vinden.


Een belangrijke feature is wel dat MythTV te scheiden is, je kan een aparte front- en backend installeren. Dit heeft als voordeel dat je het zware werk op een andere machine kan laten doen en de grafische dingen op een andere machine. Doordat MythTV gebruikmaakt van een MySQL-database is het gemakkelijker om de data op een andere machine neer te zetten. Uiteraard is het ook mogelijk om zowel de back- als frontend op een machine te installeren. Hier hebben wij ook voor gekozen in deze review.

Geteste versie


MuthBuntu, draaiend op MythTV versie 0.21, op dit moment de nieuwste versie. De versie van MythBuntu die wij gebruikt hebben is gebaseerd op Ubuntu 9.04, wat eveneens de nieuwste versie is.

Table of contents