2min

Installatie

Installeren


Het installeren van MythTV zelf hebben we uiteraard ook geprobeerd. Hiervoor is best kennis van zaken vereist. MythTV is namelijk niet even simpel in een ‘voorgecompileerd’ pakket te verkrijgen, maar moet met de hand gecompileerd worden. Men kan de sourcecode op de MythTV-website downloaden en deze moet vervolgens gecompiled worden. Daarna is MythTV geïnstalleerd en kan deze dus geconfigureerd gaan worden.

Het compilen van een pakket gaat op Linux vrijwel altijd hetzelfde en leverde ons dan ook weinig problemen op. Hiervoor is wel kennis van zaken vereist, zo heb je bijvoorbeeld de commandline nodig voordat je de pakketten kan compilen. Er zijn diverse commando’s benodigd om het pakket voor te bereiden en vervolgens te installeren, deze zijn voor elke applicatie hetzelfde. De howto is uiteraard ook terug te vinden op de website.


Een simpelere methode om MythTV te installeren is door middel van MythBuntu, waar deze review op gebaseerd is. MythBuntu is een Ubuntu-versie die standaard volledig uitgekleed is en alleen met MythTV en media-gerelateerde functies komt. MythBuntu is op een aparte website te downloaden en heeft geen banden met MythTV zelf. Toch is de MythTV-versie die gebruikt wordt in MythBuntu exact hetzelfde, hij is enkel al gecompiled en in het OS gebouwd voor je.

Het installeren van MythBuntu verloopt gewoon soepel, men geeft wat basisgegevens op. Zoals de datum en tijd en gebruikersgegevens. Het meest lastige gedeelte is de partitionering, hiervoor wordt gewoon gebruik gemaakt van de default Ubuntu-versie. Deze tool werkt gewoon goed, maar het vereist kennis van zaken wil je het geavanceerd in kunnen stellen.

De installatie heeft verder heel veel weg van de Ubuntu-installatie. Na het installeren begin je met het invoeren van wat extra gegevens die MythTV nodig heeft om te kunnen werken en daarna start het programma op.

Configureren


Het configureren van MythTV is niet makkelijk. Eveneens is hierbij verstand van zaken nodig. Er is een vrij duidelijke howto geschreven die je een heel eind op weg kan helpen, maar basiskennis van bijvoorbeeld MySQL en Linux is niet weg.

Omdat het pakket draait op MySQL begint MythTV met deze koppeling. Er is gekozen om een volledige stand-alone editie van MySQL te draaien. Het is dus nodig om gegevens in te voeren zodat MythTV verbinding kan maken. Daarna moet er gekozen worden wat voor installatie van MythTV je doet, je kan kiezen voor backend, frontend en backend & frontend. Wat dit inhoud is reeds ter sprake gekomen.


Het configureren van MythTV werkt goed. Men kan van alles wijzigen, het gaat om simpele settings tot zeer geavanceerd. Dat is gemakkelijk voor de gemiddelde Linux-gebruiker, die toch net wat meer controle over zijn software wilt hebben. MythTV biedt dat in ieder geval wel aan. Hierbij geldt ook weer, verstand van zaken of goed de documentatie doorlezen is vereist.

Table of contents