3min

Tags in dit artikel

Functies

GeeXBoX biedt eigenlijk niet zo heel veel opties aan, maar het hoofddoel waarmee dit systeem is ontworpen wordt uiteraard wel aangeboden. Het betreft hierbij films kijken, in alle mogelijke formaten. De andere functies onderscheiden zich van muziek afspelen tot het bekijken van afbeeldingen. Meer is er helaas niet mogelijk.

Video’s


Wat opvalt wanneer we gaan kijken naar het afspelen van video’s is het aanbod van bestandstypes. Zo kan GeeXBoX zelf ISO’s mounten en deze vervolgens draaien. Wanneer je dus een ISO op je computer hebt staan kan GeeXBoX deze on-the-fly weergeven, hij wordt gemount (hiermee wordt er ‘gevirtualiseerd’ dat de cd gebrand is.) en daarna gelijk afgespeeld.

Het bedienen van video’s gebeurd door middel van toetsencombinaties. Er is geen menu beschikbaar en de toetsencombinaties zul je dus uit je hoofd moeten kennen, wil je ze kunnen gebruiken. Daar tegenover staat wel dat de functionaliteit hiermee beperkt is en dat de mogelijkheden om alleen via het toetsenbord dit media-center te bedienen wel erg achterhaalt is. Een voorbeeld van een toetsencombinatie is de spatiebalk, waarmee je de video kan pauzeren of hervatten. Het doorspoelen gebeurt door middel van de pijltjestoetsen, maar deze ‘besturingsmogelijkheid’ laat toch te wensen over.


Muziek


Het afspelen van muziek is duidelijk een optie die er niet echt bij hoorde, maar er toch bijgeschreven is. De optie werkt, maar het aanmaken van playlists kan niet en het werken met bepaalde libraries is eveneens niet mogelijk.

Daartegenover staat wel dat men eveneens veel bestandstypes kan afspelen en dat de interface vrij simpel is. Je kan immers maar een muziekbestand inladen en deze zal afgespeeld worden. Hiermee laten de opties wel wat te wensen over.

Afbeeldingen


Het weergeven van afbeeldingen werkt. Meer hoeven we er eigenlijk niet van te vragen. Het werkt. Er zijn geen opties om een slideshow op te starten, er zijn geen opties om de afbeelding in te zoomen of te draaien of dergelijk en er is al helemaal geen optie om libraries aan te maken.

Bij afbeeldingen moeten we dus hetzelfde concluderen als bij de rest, de mogelijkheden zijn echt minimaal. Iets dat met versie 2 overigens anders moet worden…

Versie 2


Wij hebben versie 1 van GeeXBoX getest. In versie 2 is sowieso een nieuwe interface opgenomen, die er een stuk beter uitziet. Het ziet ernaar uit dat de mogelijkheden dan ook beter worden en dat er meer functies zijn. Mogelijk kan GeeXBoX zich dan ontwikkelen tot een volwaardig media-center, want nu doet eigenlijk alleen de videofunctie haar werk goed en ook daar hebben we nog de nodige aanmerkingen op.


Er is verder nog niet zoveel bekend, wel is er bekend dat het werk goed opschiet en dat over een paar weken (naar eigen zeggen van de ontwikkelaars) er meer informatie verwacht kan worden. Er was nog geen beta beschikbaar waar Techzine een draai aan kon geven, dus de informatie is afkomstig van de officiële website.

Table of contents