2min

Tags in dit artikel

Installatie

Het installeren van GeeXBoX gaat uiteraard niet door middel van een simpele interface zou je denken. Maar dat is toch wel zo, nou ja, je kan het jezelf zo gemakkelijk en moeilijk maken als je zelf wilt. Dat ligt eraan hoeveel controle je over de installatie wilt hebben.

Installeren


Door middel van een EXE-bestand

Wanneer je GeeXBoX door middel van een EXE-bestand installeert is het slechts een kwestie van een paar keer klikken. GeeXBoX nestelt zichzelf dan gewoon op je Windows-schijf en door middel van een boot-loader wordt ervoor gezorgd dat je voortaan kan dual-booten naar je Windows-installatie of de GeeXBoX-installatie. Deze installatievorm kost verre weg de minste moeite, het is namelijk slechts een kwestie van een paar keer op volgende drukken, de rest gebeurd allemaal automatisch. Het moeilijkste is in dit geval om er een ISO van GeeXBoX in te laden.


Handmatig, met behulp van een ISO

De tweede mogelijkheid om je systeem te installeren is door middel van de installatieprocedure die zich bevindt op de ISO. Je start je computer op vanaf cd-rom en daarna bevindt je je in een typische Linux-installatieprocedure. Je geeft op welke partities hij mag gebruiken (hiervoor is een SWAP-partitie en een EXT3-partitie vereist) en daarna is er nog de mogelijkheid om hier en daar wat dingen te wijzigen.

Indien je deze installatie-optie gebruikt kan je ook je bootloader zelf instellen. Dat geeft als voordeel dat je kan kiezen welke opties er zichtbaar moeten zijn, welke optie er bovenaan staat en hoelang het duurt voordat de bootloader je default optie pakt. De ISO-installatie kan ook voorzien worden van je eigen onderdelen en functies.

Instellen


Het instellen van GeeXBoX is eigenlijk niet nodig. Er zijn wel wat instellingen beschikbaar, maar die zijn meestal vrij geavanceerd. Het gaat bijvoorbeeld om de type codecs die je wil gebruiken enzovoorts. Een voordeel is wel dat GeeXBoX open is, wat zijn ‘main-doel’ onderschrijft, het bekijken van DivX-bestanden in een media-center.


Er zijn ook nog wel wat andere instellingen beschikbaar, maar we zien dat er helaas geen opties zijn om scripts & plugins toe te voegen. Jammer, want het standaard uiterlijk is ook niet veel soeps.

Table of contents