3min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Prestaties USB 3.0

Prestaties, daar is waar het om gaat met USB 3.0. Op deze pagina test ik met HDtune om zo te kunnen vergelijken met USB 2.0, e-SATA en SATA.

De eerste lees-test laat al direct zien dat USB 3.0 het volledige potentieel laat zien. USB 3.0 heeft totaal geen moeite om de snelle Spinpoint F3 schijf op maximale snelheid te laten werken. We zien dus ook een snelheid waar met USB 2.0 alleen van konden dromen:


We zien een hele snelle leessnelheid van maar liefst 120 MB/s!

Daarna ben ik met e-SATA gaan testen. Met e-SATA is de sequentiële leessnelheid eigenlijk hetzelfde als met USB 3.0. met e-SATA komen we ook op 119.3 MB/s. Uiteraard was de volgende kanidaat USB 2.0. Ik kon met m’n ogen dicht al vertellen dat de resultaten verre van spannend zijn, maar ook weer wel. Het snelheidsverschil tussen USB 2.0 en USB 3.0 is echt gigantisch. Dat is wel te zien aan de onderstaande screenshot:


Een bijna kaarsrechte lijn in HDtune, hier is goed het snelheidslimiet van USB 2.0 te zien, 33.3 MB/s moeten we het mee doen.

Het wordt maar eens tijd om alle resultaten op een rijtje te zetten zodat we goed vergelijkingsmateriaal hebben. Hieronder heb ik een mooie grafiek waarmee je de verschillende interfaces met elkaar kan vergelijken:


Te zien is dat bij de leestest USB 3.0 eigenlijk exact hetzelfde presteert als e-SATA. We zien wel een bijzonder verschil in de "Burst Rate" tussen USB 3.0/e-SATA en SATA. De Burst Rate is de snelheid waarmee de computer data uit het 32MB cachegeheugen van de harde schijf kan halen. Hier geldt, hoe minder obstakels, hoe sneller. Dan wordt het uiteraard logisch dat als een harde schijf direct via SATA is aangesloten het sneller gaat.

De volgende test die ik doe is HDtune’s Filebenchmark. Hiermee worden enkele schrijf acties getest. Bijvoorbeeld hoelang het duurt om 8MB te lezen/schrijven. Hier komen de ware verschillen naar boven tussen de verschillende interfaces:


Hier zien we dat er een redelijk verschil zit tussen USB 3.0 en e-SATA. USB 3.0 is bijvoorbeeld bij lezen van 1MB toch 20 MB/s sneller dan e-SATA. Uiteraard kan USB 3.0 het niet bijbenen met SATA. Dit is een directe verbinding, en is altijd sneller. We zien dat de Samsung Spinpoint F3 schijf in staat is om 230 MB/s te halen voor lezen van een enkel bestand. Naar mijn mening allerminst netjes voor een conventionele harde schijf.

Wat eigenlijk mijn hoofddoel was, is het bandbreedte limiet van USB 3.0 opzoeken. Helaas is dat op dit moment gewoon onmogelijk, aangezien USB 3.0 tot maximaal 572 megabytes per seconde kan doorvoeren, moet je een leuke RAID0 setup bouwen met een paar SSD’s. Helaas, de controller heeft maar één SATA poort, dus we zullen het met een enkele SSD moeten doen. De SSD die ik uitkoos om te testen is de SuperTalent SATA2 128GB SSD, deze is een stukje sneller dan de Patriot Warp 128GB SSD die ik ook tot mijn beschikking had. De resultaten zijn met de SSD best indrukwekkend:


Het is duidelijk, SSD’s zijn absoluut geen helden in sequentieel schrijven. We noteren een schrijfsnelheid van ongeveer 60 MB/s.
Opvallend om te zien is dat USB 3.0 het hier een stuk beter doet dan e-SATA. Met de Read- en Write-test steekt USB 3.0 ongeveer 20 MB/s boven e-SATA uit. Ook komt USB 3.0 een stuk dichter bij SATA in de buurt, het verschil bij lezen is "slechts" 15 MB/s.