2min

Tags in dit artikel

, ,

I/O en Layout

Deze pagina is bedoeld om een uitgebreid beeld te krijgen van het I/O-panel en de layout van het moederbord, beginnende met het I/O-panel van de Big Bang.


Het I/O-panel is voorzien van twee objecten die je vast in het oog zullen springen, namelijk de Clear CMOS-knop en de D-LED2 Panel-connector. De Clear CMOS-knop spreekt voor zich, de aansluiting is bedoeld om het externe dashboard voor het overclocken aan te sluiten. Verder is er ook een USB-ESATA-poort die vanzelfsprekend de twee aansluitingen in één poort combineert. De blauwe USB-poorten zijn USB 3.0-poorten, de rest van de poorten spreekt voor zich.

Wat betreft de layout van het moederbord valt er op het eerste oog weinig aan te merken. Geen poorten die op moeilijk bereikbare plaatsen zitten en MSI levert ook nog de kleine M-connectortjes mee waarmee het makkelijker wordt om interne kabels aan te sluiten. De connectors voorkomen tenslotte het gepriegel met de losse kabels die stuk voor stuk aangesloten moeten worden in bijvoorbeeld USB- en Front Panel-connectors op het moederbord.


Bij het assembleren van het systeem blijkt dat de niet al te bescheiden stockkoeler van de Gulftown-processor van Intel wel wat lastig op de socket te bevestigen is door de vrij grote heatsinks die MSI rond de CPU heeft geplaatst. Als de processor eenmaal in zijn socket zit is dit natuurlijk geen enkel probleem meer, maar waar MSI het gepriegel met de interne kabels wegneemt, komt het terug wanneer de processor geplaatst wordt. Op die manier belanden we natuurlijk van de regen in de drup, al is het allemaal niet zo’n ramp.

De heatsinks zien er overigens vrij stijlvol uit door de kleur en vorm. Het moederbord is gevrijwaard van ventilatoren en wordt volledig passief gekoeld.