2min

Inleiding

Kingston
Zoals vele andere bekende fabrikanten uit de DRAM-markt is ook Kingston al enige tijd terug in de SSD-markt gestapt. De producten van Kingston staan bekend onder de naam ‘SSDNow’ en het bedrijf heeft inmiddels maar liefst zes verschillende productlijnen beschikbaar gesteld.

Uit de SSDNow V+100-serie testen wij de 128 GB-variant. Kingston heeft deze productlijn voornamelijk bedoeld als een upgrade-product voor bestaande systemen en om die reden ontvangen wij dan ook de upgrade-bundel. Deze bundel is dramatisch veel uitgebreider dan de accessoires waarmee een SSD-schijf geleverd wordt. Deze schijf kost in deze bundel ongeveer 250 euro. Overigens is deze schijf ook los te verkrijgen, in dat geval kost de schijf een tientje minder.SSD
SSD schijven vormen een steeds grotere dreiging voor de conventionele harde schijf. Geen wonder ook natuurlijk, want SSD-schijven bieden veel voordelen zoals hoge lees- en schrijfsnelheden, een zeer lage geluidsproductie, een laag stroomverbruik en doordat er geen bewegende onderdelen aanwezig zijn ook nog eens een betere bestendigheid tegen vallen.

Een groot nadeel van SSD-schijven is natuurlijk dat de prijs vooralsnog erg hoog is. Bij conventionele harde schijven betaalt men tegenwoordig 0,23 euro per Gigabyte, terwijl dit bij SSD’s 1,63 euro is. Deze prijzen per GB zijn berekend met harde schijven met een opslagruimte van 160 GB als uitgangspunt. Het verschil in prijzen tussen de twee soorten opslagmedia is groot, maar het verschil in prestaties is dat net zo goed.

De komende tijd gaan we aan de slag met een groot aantal SSD-schijven die we ontvingen van fabrikanten. We vroegen specifiek om modellen met een opslagruimte van ongeveer 120 GB. De reden hiertoe is dat we graag schijven wilden vergelijken met eenzelfde opslagruimte, aangezien de opslagruimte de lees- en schijfsnelheden kan beïnvloeden.