2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Inleiding

Inleiding


Vandaag testen wij een tweetal producten die de laatste tijd door minder positieve gebeurtenissen in Thailand een stuk intressanter zijn geworden. Vandaag komen er namelijk twee SSD’s aan bod. Deze SSD’s zijn de laatste weken à maanden een stuk populairder geworden nu de prijzen van ouderwetse harde schijven tot bizarre hoogtes zijn gestegen, tot wel het drievoudige van de normale prijs. Dit is te danken aan de overstromingen in Thailand die de productie van veel fabrikanten noodgedwongen plat hebben gelegd. Overigens beginnen de prijzen intussen wel weer langzaamaan in te zakken.



Door deze overstromingen zijn er ernstige tekorten ontstaan bij grote fabrikanten van bijvoorbeeld laptops en desktops. Het gevolg hiervan is dat de prijzen meerdere malen over de kop zijn gegaan. In tegenstelling tot de traditionele harde schijven zijn de prijzen van SSD’s gelijk gebleven, of zelfs enigszins gedaald, waardoor op dit moment steeds meer mensen kiezen voor een SSD. Deze SSD’s brengen enkele voordelen met zich mee. Zo zijn SSD’s een stuk beter tegen een stootje bestand en zijn ze volkomen stil doordat er geen bewegende onderdelen aan te pas komen. Ook zijn de lees- en schrijfsnelheden vele malen sneller dan bij een reguliere harde schijf. Het nadeel van SSD’s is echter wel dat de prijs per Gigabyte, ondanks de overstromingen in Thailand, nog altijd véél hoger is dan bij de mechanische schijf. Je betaalt meer, maar over het algemeen krijg je er ook heel veel voor terug, op schijfruimte na dan.

Zo zal je het bijvoorbeeld direct merken wanneer je een laptop voor je hebt die beschikt over een SSD waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd. Deze SSD zal er namelijk voor zorgen dat de laptop zeer snel opstart zodat je al binnen een tiental seconden aan de gang kunt gaan, in plaats van het eindeloze wachten tot het besturingssysteem klaar is met opstarten. Daarnaast springt de SSD ook nog eens zuiniger om met energie omdat deze minder vermogen nodig heeft dan een HDD.

De SSD’s die vandaag aan bod komen zijn van het merk Kingston. De fabrikant is al langere tijd verantwoordelijk voor geheugenmodules, maar maakt bijvoorbeeld ook USB-sticks en mediaspelers. Met de opkomst van SSD’s zag Kingston haar kans schoon en begon het bedrijf ook aan de productie van dit opslagmedium. De HyperX-lijn is voor de veeleisenden onder de computergebruikers. Zo bieden de SSD’s een theoretische leessnelheid van 555 MB per seconde en een schrijf-snelheid van 510 MB per seconde. De HyperX schijven beschikken over een Sandforce-controller, TRIM support en S.M.A.R.T. technologie.

De Kingston HyperX SSD’s van 120 GB en 240 GB gaan op dit moment voor een prijs van respectievelijk ongeveer 180 en 350 euro over de toonbank.