2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Introductie

In dit beknopte artikel gaan we aan de slag met drie SSD’s die bedoeld zijn voor de consumentenmarkt. Het gaat om schijven van de merken Kingston, Samsung en SanDisk. Op de volgende pagina behandel ik de drie deelnemers. Om de kansen gelijk te houden, gebruiken we de 240/250GB-varianten van de SSD’s.


SSD’s beginnen qua prijs steeds aantrekkelijker te worden. De schijven zijn perfect inzetbaar om je computer of laptop een extra boost te geven, om de aanschaf van een geheel nieuw systeem nog een tijdje uit te stellen. SSD’s zijn immers sneller dan magnetische schijven, doordat er van een andere type opslag gebruik wordt gemaakt. SSD’s bieden nog meer voordelen zoals energiebesparing en zijn bovendien minder gevoelig voor klappen omdat er geen draaiende onderdelen in zitten.

Het grote nadeel van SSD’s is echter dat de schijven aanzienlijk duurder zijn dan de conventionele magnetische schijven. SSD’s zijn inmiddels wel over het punt heen dat er per gigabyte een euro moet worden neergeteld, maar voor magnetische schijven is dat al een decennium geleden. Het prijspijl is dus nog lang niet gelijk: voor een magnetische schijf met 2TB opslagruimte betaal je bijvoorbeeld nog maar 90 euro, voor dat geld moet je in SSD-land genoegen nemen met een schijf met ongeveer 120GB opslagcapaciteit. Er is dus nog een lange weg te gaan om ook op prijs de concurrentie aan te gaan.

Vooralsnog zijn SSD’s dus voornamelijk bedoeld voor mensen die niet veel data hoeven weg te schrijven, of als opslagmedium voor bestanden die snel beschikbaar moeten zijn. Je kan een SSD dus prima gebruiken om enkel je besturingssysteem en een aantal belangrijke programma’s op weg te laten schrijven. Toegegeven, dit is wel een gedoe, maar als het eenmaal uitgewerkt is, is het wel een vooruitgang.

Table of contents