3min

Tags in dit artikel

, , , , , , ,
LG heeft enige tijd geleden al de LG 38UC99 gepresenteerd, vanaf volgende week is de reusachtige monitor dan ook eindelijk te koop in de Nederlandse en Belgische winkels. De LG 38UC99 beschikt over een 38 inch ultrawide curved paneel met een aangepaste 4K-resolutie. We zeggen aangepaste 4K-resolutie omdat het een ultrawide-scherm is met een 21:9-beeldverhouding, een normale 4K-resolutie heeft 16:9-beeldverhouding. De schermresolutie van deze monitor is 3840 x 1600 pixels, daarmee is die niet exact 21:9, maar wel zo goed als. We hebben deze monitor inmiddels al een kleine maand in onze bezit en hebben deze ook gedemonstreerd tijdens de Microsoft TechDays. Veel IT-professionals en developers waren helemaal weg van deze monitor. We hebben dan ook veel vragen gehad over de specificaties, de prijs en wanneer ze de review konden verwachten.
LG 38UC99 monitor LG 38UC99 monitor
De belofte van de review lossen we vandaag in, want we hebben de monitor aan flink wat testen onderworpen en we zijn nog steeds erg positief over dit scherm. Veel mensen werken vandaag de dag met twee monitoren op kantoor en dat is al een redelijke luxe bij veel bedrijven, met deze monitor kan je weer terug naar 1 scherm, want dit scherm is zo breed, hier kan je eenvoudig twee applicaties op naast elkaar draaien. Je zou zelfs vier applicaties kunnen draaien door het schermen in vieren te delen. Zeker met Windows 10 is het gebruik van deze monitor veel eenvoudiger geworden. De ondersteuning voor hoge schermresoluties en het indelen van vensters over één beeldscherm werkt in Windows 10 veel beter en eenvoudiger dan in eerdere Windows-versies. Het zijn ook features waar je met een monitor als deze dagelijks gebruik van gaat maken, want een venster op het volledige scherm openen heeft weinig toegevoegde waarde. Het adviesprijskaartje van deze monitor is 1399 euro, een flinke prijs voor een flinke monitor. Voor dat geld haal je ook de eerste 38 inch curved monitor in huis, nog geen enkele fabrikant heeft een curved monitor van dit formaat op de markt gebracht. In deze review gaan we uitzoeken of de monitor ook zijn prijskaartje waard is, voor degene die wel serieus geld wil betalen voor een monitor, maar niet zo serieus, verklappen we alvast dat LG ook een 34 inch-versie van deze monitor heeft voor 899 euro. LG 38UC99 monitor

Wel of geen Curved

Ik wil nog even kort stilstaan bij het feit dat veel schermfabrikanten hebben gekozen voor curved-schermen. Veel mensen vragen zich namelijk af wat de toegevoegde waarde is en of ze moeten gaan voor een plat scherm of een curved scherm. In mijn vorige review van de Samsung C27F591FDU monitor ben ik hier uitgebreid op ingegaan. Waar het op neerkomt is dat ik curved schermen voor televisies meer een gimmick vind en niet functioneel, curved werkt namelijk alleen als je er enigszins dichtbij en recht voor zit, dat is in een huiskamer vaak niet het geval, qua afstand sowieso niet en qua kijkhoek zeker niet als je met meerdere mensen naar de televisie kijkt. Bij een monitor is dat een ander verhaal die staat vaak op een bureau of een tafel en daar zit je recht achter op maximaal een meter afstand. Dan werkt curved wel heel goed omdat het gebogen scherm als het ware om je hoofd heen buigt en je daardoor in je eigen wereld zit. Je wordt er dan ook echt ingezogen, zeker bij een 38 inch model. Mijn advies: curved wel voor monitoren, maar niet voor televisies.