2min

Apple, Microsoft en Google missen expertise

Zo hoeven we niet bepaald onder de indruk te zijn van Apple’s houding ten opzichte van beveiliging, als er problemen zijn, reageert het bedrijf over het algemeen niet, of veel te laat. Het zijn altijd de beveiligingsbedrijven die de noodklok luiden, waarna Apple vaak dagen later met een reactie naar buiten komt, een oplossing duurt soms nog veel langer. Ook Microsoft kunnen we nog niet zien als een expert op het gebied van beveiliging. Met de komst van Windows 7 kwam het bedrijf ook met Microsoft Security Essentials, een gratis beveiligingspakket dat optioneel geïnstalleerd kan worden. Essentials is weliswaar beter geworden in de loop der jaren, maar kan bij lange na nog niet tippen aan de software van de beveiligingsbedrijven.



Tot slot hebben we nog Google dat met Chrome OS en Android actief is op de markt voor besturingssystemen en de zoekgigant heeft zijn handen vol aan de beveiliging ervan. Er moet gezegd worden dat het bedrijf met de Chrome-browser zeer snel reageert en de browser een van de veiligste is, dit in tegenstelling tot Internet Explorer van Microsoft en Safari van Apple. Google’s problemen liggen in de hoek van Android, de populariteit van dit besturingssysteem is enorm, waardoor het een geliefd doelwit is voor criminelen en het aantal meldingen stijgt dan ook zienderogen. Recent heeft Google ook enkele nieuwe beveiligingsmethoden toegevoegd om kwaadwillende apps sneller te detecteren, maar op dit moment moeten we constateren dat de criminelen aan de winnende hand zijn, en niet Google. Het aantal malware-meldingen stijgt namelijk nog steeds.

Apple, Microsoft en Google hebben alle drie iets gemeen, het zijn geweldig innovatieve bedrijven, die allemaal stuk voor stuk hun sporen hebben verdiend, maar het zijn geen beveiligingsbedrijven. Ze missen de expertise, de kennis en de mogelijkheden om ons te beschermen. Ze zouden ervoor kunnen kiezen om alle drie een beveiligingsbedrijf op te kopen en te integreren in hun systemen, maar wat ze beter kunnen doen is zoeken naar een weg waarbij er actief kan worden samengewerkt met deze bedrijven. Dit is dus in grote tegenstelling tot wat Microsoft doet, ermee concurreren. Het is technisch echt wel mogelijk om bepaalde apps binnen zo’n applicatie platform meer toegang te geven en degelijke beveiliging te bieden zonder dat de sandbox-beveiliging daarbij risico loopt. Het probleem is alleen dat de drie tycoons zelf de touwtjes strak in handen willen houden, hopelijk verandert dit nog in de toekomst. Anders blijven we overgeleverd aan deze drie grote jongens die, eerlijk is eerlijk, beveiliging wel belangrijk achten maar nooit de hoogste prioriteit zullen geven, in tegenstelling tot de beveiligingsbedrijven.