2min

Conclusie

Het is mij duidelijk geworden dat Samsung goed heeft nagedacht over de functionaliteit en de beveiliging van Knox. Knox is duidelijk wat meer dan een beveiligde container rond een Android-app. Samsung heeft op dit moment het meest veilige ecosysteem op Android in handen. Daar zal in mijn optiek ook niet snel verandering in zal komen. Ik kan op dit moment geen andere Android-fabrikant bedenken waarvan ik verwacht dat deze zich op korte termijn op de zakelijke markt zal storten en met iets vergelijkbaars zal komen. Alle bedrijven die op zoek zijn naar een manier om de Android-smartphones binnen het bedrijf te beheren en de gegevens veilig te stellen, kunnen eigenlijk alleen bij Samsung Knox terecht. Wel moeten deze toestellen dan worden vervangen door Samsung-modellen die op Knox voorbereid zijn.

Persoonlijk vind ik het wel jammer dat Samsung ervoor heeft gekozen om Knox een volledig zakelijk product te maken en dat consumenten geen eigen variant van Knox krijgen waarbinnen ze gegevens kunnen plaatsen. Al hebben we in de hands-on van de Galaxy S5 kunnen zien dat daar wel de mogelijkheid wordt geboden om gegevens achter een vingerafdruk op te slaan. Ik denk dat een consumentenversie van Knox wel degelijk meerwaarde kan bieden, ook consumenten worden zich steeds meer bewust van de beveiligingsrisico’s van sommige platformen en applicaties.

In hoeverre Knox echt helemaal veilig en onhackbaar is zal moeten blijken. Het verkrijgen van certificering van de NSA is niet makkelijk en dat is op zich een goed teken. Toch zou ik Samsung aan willen raden om een fikse beloning uit te loven voor de hacker die Knox weet te kraken en het netjes bij Samsung meldt, zodat het bedrijf daarop actie kan ondernemen. Samsung zou ook mee kunnen doen aan een van de hackersconferenties die elk jaar worden gehouden. Google gebruikt dit soort methodes al jaren om de veiligheid van Chrome op peil te houden en doet dat met succes.

Op dit moment zijn de volgende smartphones geschikt voor Knox: Galaxy Note 2, Galaxy Note 3, Galaxy Round, Galaxy Mega 6.3, Galaxy S4, Galaxy S4 mini en vanaf volgende maand de Galaxy S5. De Galaxy Note 10.1 2014 is op dit moment de enige Samsung-tablet die ondersteuning biedt aan Knox. Samsung heeft tot slot laten weten dat we in de toekomst meer toestellen gaan zien die geschikt zijn voor Knox. Zo zal Samsung ook midrange modellen met een adviesprijs vanaf 250 á 300 euro gaan toevoegen.