3min

Introductie

Gisteren was Techzine aanwezig op een evenement van Samsung, waar de introductie van Samsung Knox in Nederland werd toegelicht. Samsung Knox is een platform dat vorig jaar februari werd aangekondigd, maar nu pas echt wordt uitgerold in Nederland. Knox is een dikke beveiligingslaag voor Galaxy-smartphones, die de data op de smartphone moet beschermen. Daarnaast biedt Knox aan IT-beheerders controle over de smartphones die zakelijk worden ingezet.


Verwarring


Samsung heeft met Knox het afgelopen jaar een klein beetje verwarring gezaaid en dat wilde het bedrijf gisteren graag rechtzetten. Samsung heeft namelijk op enkele toestellen, zoals de Galaxy S4 en de Galaxy Note 3, een Knox-applicatie die eigenlijk niet zoveel doet voorgeïnstalleerd. Samsung wilde in eerste instantie zowel een consumentenversie als een zakelijke (B2B) versie van Knox aanbieden.

Doordat Knox het afgelopen jaar eigenlijk nog niet gereed was om uit te rollen, zaaide de voorgeïnstalleerde applicatie meer verwarring dan dat deze toegevoegde waarde had. Consumenten en bedrijven vroegen zich af wat die app nu precies op de smartphone deed en of deze nu wel of niet actief was. Samsung heeft nu besloten om Knox niet langer voor te installeren op nieuw toestellen, daarnaast zal Knox voor persoonlijk gebruik in de toekomst gaan verdwijnen. Gebruikers die Knox hebben en gebruiken kunnen dat blijven doen, maar in de toekomst wordt het een B2B-product.

Waarom Knox?


Samsung heeft Knox ontwikkeld om te voorzien in een behoefte. Android is de afgelopen jaren ontzettend hard gegroeid en dat heeft natuurlijke veel positieve, maar ook negatieve effecten. Zo is de hoeveelheid malware op Android fors toegenomen en zijn de mogelijkheden om Android veilig te gebruiken binnen een zakelijke omgeving met gevoelige informatie zeer beperkt. Zo biedt Android standaard geen beveiliging tegen het uitlekken van gegevens, kan het vrij makkelijk worden gehackt en geroot, zijn de mogelijkheden om restricties binnen Android op te leggen vrij beperkt en is het enorm lastig om het besturingssysteem via apps goed te monitoren. Daar gaat Samsung verandering in brengen, want Knox brengt wel die veiligheid waar veel bedrijven en IT-managers naar op zoek zijn. Knox zit namelijk verweven in de hardware en Android-firmware van Samsung.

Samsung heeft recent een onderzoek gedaan onder 490 CIO’s en daaruit blijkt dat 50 procent van de ondervraagden te maken heeft gehad met een bedrijfsnetwerk dat was blootgesteld aan malware via apparaten van de eigen werknemers. Knox kan ervoor zorgen dat deze apparaten, mits ze van Samsung zijn, worden beschermd waardoor het bedrijfsnetwerk ook minder risico loopt. Ook gaf 37 procent van de CIO’s aan dat er klantgegevens verloren zijn gegaan via privétoestellen van werknemers. Dit zijn twee goede voorbeelden waar Knox bij kan helpen en waarvoor het is ontwikkeld, aldus Samsung.

Tot slot wil Samsung natuurlijk ook gewoon geld verdienen. Knox kan er zeker voor zorgen dat bedrijven sneller kiezen voor een Samsung-smartphone dan voor een smartphone van een andere Android-fabrikant, puur en alleen vanwege Knox.

Wat kost dat?


Dan volgt altijd vrij snel de vraag: Wat kost dat nou? Daar is Samsung helder over, bedrijven betalen voor Knox 2,88 euro exclusief BTW per maand per gebruiker, of 34,56 euro per jaar per gebruiker. Samsung biedt daarnaast een eigen cloudgebaseerde MDM-oplossing welke gratis wordt aangeboden aan bedrijven die Knox-licenties afnemen.