Interface

Hoewel je natuurlijk zo min mogelijk de interface van Norton Internet Security wil zien, aangezien dat duidt op problemen met je computer, ga ik deze toch uitgebreid bespreken voor degene die meer controle wil over wat Norton te bieden heeft aan instelmogelijkheden. Als je Norton Internet Security 2014 opstart, krijg je het onderstaande scherm te zien. Indien de groengekleurde onderdelen rood zijn, wat ook goed mogelijk is, dan is de beveiliging niet op orde en is het tijd om actie te ondernemen. Als je de firewall uitschakelt zal Norton bijvoorbeeld al rood kleuren.


Als we verder kijken onder geavanceerd dan kan je een van de vele technieken die Norton Internet Security gebruikt om het systeem te beveiligen in- of uitschakelen. Zodra je een techniek uitschakelt zal Norton echter meteen meldingen in beeld tonen dat het systeem niet langer optimaal beveiligd is. Iets permanent uitschakelen op een manier dat Norton ermee akkoord gaat en geen meldingen zal tonen dat je systeem niet goed is beveiligd, is er dan ook niet bij.


Eigenlijk biedt dit geavanceerde venster de makkelijkste en snelste manier om beveiligingen in of uit te schakelen. Zodra je namelijk op Instellingen klikt, zal de gemiddelde gebruiker niet meer weten waar hij of zij precies mee bezig is. Hier staan namelijk alle opties uitgesplitst en zijn de mogelijkheden misschien wel te uitgebreid. Onder Instellingen staan vier tabbladen: Computer, Netwerk, Web en Algemeen.


Onder deze vier tabbladen vind je onder elk tabblad nog eens vier keuzes menu’s (bij Algemeen zelfs vijf) en daaronder staan vervolgens alle instellingen. Er zijn alles bij elkaar zo’n 100 instellingen die je of kan configureren of aan- of uitzetten. Daarmee is Norton erg volledig, maar zijn het in mijn optiek echt teveel opties, Symantec is hier een beetje doorgeslagen. Gebruikers kunnen nu echt verdwalen in de instellingen en ik kan mij goed voorstellen dat als iets niet naar behoren functioneert, het een hel is om de juiste instelling te vinden.


In principe werkt Norton echter prima bij een standaardinstallatie en zullen de meeste gebruikers niets hoeven aan te passen. Dat is dan wel weer de kracht van een dergelijk uitgebreid programma.