3min

Tags in dit artikel

, , ,

Kubuntu

Kubuntu wordt deze release nog voor de laatste keer officieel ondersteund door Canonical, daarna zal het relatief onbekende Blue Systems die taak overnemen. Daarom hebben we nu nog even reden om naar deze KDE-distro te kijken.

Kubuntu 12.04 LTS wordt geleverd met KDE 4.8. Interessant aan die release is de toevoeging van de Icon Launcher. Met deze Launcher kan de Windows 7-/Unity-taakbalk compleet worden nagebootst. Erg mooi aan de Icon Launcher is dat er ondersteuning is voor Unity-quicklists, Unity-iconoverlays (dus een tellertje dat aangeeft hoeveel ongelezen berichten er zijn in Thunderbird bijvoorbeeld) en Unity-voortgangsbalken.



Verder zijn veel KDE-applicaties in versie 4.8 verbeterd, zoals Dolphin (de filemanager) die een nieuwe displayengine heeft die mappen met veel bestanden sneller weergeeft, Kate (de teksteditor) met een nieuwe Search and Replace-plug-in, Amarok 2.5 met native ondersteuning voor NFS en SMB/CIF-verzamelingen en ten slotte verbeterd powermanagement en meer.

In KDE 4.8 is het eerste werk zichtbaar van KDE Telepathy. Telepathy is een framework waarmee je tegelijkertijd aangemeld kunt zijn op meerdere IM-netwerken, zoals Facebook, XMPP en Windows Live (waaronder MSN-XMPP). Voordeel van zo’n framework is dat de integratie van instantmessaging binnen KDE verbeterd kan worden. Echter, op dit moment bevindt Telepathy KDE zich nog in kinderschoenen, zo ontbreekt ondersteuning voor gespreksgeschiedenis nog.

Specifiek vanuit Canonical is de Muon-softwaresuite verbeterd. Deze suite is Kubuntu’s variant van het Ubuntu Software Center. De updatemanager splitst updates nu in drie categorieën: applicatie-, systeem- en veiligheidsupdates, zodat er makkelijker gebladerd kan worden door de updates. Ook wordt het changelog van een update nu standaard weergegeven. Daarnaast is er een voortgangsbalk toegevoegd die wordt weergegeven tijdens het installeren van updates.



Het Muon Software Center zal nu waarschuwen wanneer voor de installatie van het ene pakket een ander softwarepakket verwijderd moet worden. Ook zijn er verbeteringen gemaakt aan het bekijken van screenshots (dat is nu geen pop-up meer). Als laatste in de Muon-softwaresuite is de Muon Package Manager sneller gemaakt.

Qua applicatiewijzigingen is de standaardbrowser Rekonq bijgewerkt. Wij krijgen na vijf minuten gebruik van deze browser al direct een heel sterke drang om een andere browser te installeren, omdat de browser om de haverklap crasht en websites niet goed weergeeft. Over browsers geproken: Canonical heeft ervoor gekozen om enkele KDE-tweaks voor Firefox niet meer beschikbaar te maken. Dit betekent bijvoorbeeld dat Firefox standaard niet weet welke programma’s het moet openen voor gedownloade bestanden. Erg irritant, maar gelukkig is er een oplossing voor.

Nieuw in de repositories (dus niet standaard geïnstalleerd) is de Calligra Office Suite, welke de oude KOffice-suite moet vervangen. De standaardofficesuite is overigens gewoon LibreOffice 3.5 in Kubuntu.

Al met al vinden we Kubuntu een erg goede distro voor Unity-vluchtelingen. Ja, aan KDE moet je even wennen en er zullen ongetwijfeld mensen zijn die het niet mooi zullen vinden, en het is KDE dus het is altijd ietwat instabiel, maar qua workflow komt deze, op de GNOME 2-fork MATE en Xfce en misschien nog wat andere DE’s na, het beste overeen met GNOME 2. Daarnaast is er geen Global Menu-madness, wel Unity-goodness (quicklists, iconoverlays) en is KDE zéér configureerbaar. Ideaal voor power-users.